StoryEditor

Čína zasahuje. Môže sa dostať až k voľne pohyblivému kurzu

16.08.2015, 14:08
Autor:
TASRTASR

Aktuálne zmeny spôsobu, akým Čína spravuje svoju menu, môžu Peking priblížiť až k voľne pohyblivému kurzu, tvrdí Medzinárodný menový fond (MMF). Informovala o tom agentúra CNBC.

Nový systém kontroly kurzu jüanu by teoreticky mohol umožniť týždennú zmenu hodnoty čínskej meny až o 10 percent a kurz v blízkosti toho, čo by stanovil trh bez akýchkoľvek zásahov, tvrdí šéf delegácie MMF pre Čínu Markus Rodlauer.

Čínske inštitúcie zatiaľ budú s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej intervenovať na devízových trhoch, ale tento systém "je základom pre zvýšenie flexibility" kurzu jüanu, myslí si Rodlauer. "Neočakávame systém voľne pohyblivého kurzu zajtra. Počítame, že kontrola kurzu bude pokračovať. Dúfame však, že postupne to v priebehu dvoch až troch rokov povedie k zvýšeniu flexibility a voľného pohybu kurzu."

MMF podľa Rodlauera ani po oslabení jüanu, ktoré nasledovalo po zavedení nového systému, nemá pocit, že čínska mena je ešte podhodnotená. To je veľmi dôležité hodnotenie, keďže obvinenia Washingtonu, že Peking zámerne podhodnocuje menu, aby získal obchodné výhody, mali negatívny vplyv na obchodné a politické vzťahy Spojených štátov a Číny.

Rodlauerove komentáre prišli zároveň so zverejnením výročnej správy MMF o čínskej ekonomike, ktorú však fond dokončil ešte pred zmenou menovej politiky ohlásenou tento týždeň.

Podľa MMF by Peking mal dovoliť ekonomike, aby pokračovala v spomaľovaní aj počas nasledujúceho roka, keď pretláča trhovejšie orientované reformy úverového a finančného systému.

Čína je naďalej zraniteľná a finančné šoky môžu mať výrazný negatívny vplyv na ekonomiku. Naďalej dosahuje vysoké prebytky bežného účtu platobnej bilancie a môže predstavovať riziko pre globálnu ekonomiku, ak sa jej nepodarí zvládnuť pokračujúci prechod k trhovému hospodárstvu, uviedol MMF vo svojej správe.

"Čína prechádza na nový normál s pomalším avšak udržateľnejším rastom," uviedol fond. Upozornil, že rast úverov sa spomalil vďaka sprísneniu regulácie tieňových bánk. Peking zvládol tiež prudký pokles akciového trhu a ekonomika krajiny postupne prechádza k rastu, ktorý je viac orientovaný na spotrebu, ako odporúčal MMF a ďalšie inštitúcie.

Za kľúčové riziko je považovaná závislosť od investícií, keď lokálne vlády a banky vysoko investujú do realít a ďalších projektov, ktoré sa môžu ukázať ekonomicky neživotaschopné. Pokračujúci odklon od investícií podľa MMF znamená, že Peking by sa mal pripraviť v strednodobom horizonte na pomalší rast. Fond si myslí, že zodpovedné inštitúcie by mali upraviť fiškálnu politiku rovnako ako ďalšie politiky na to, že rast na budúci rok dosiahne len okolo 6 percent. Pre porovnanie, tento rok sa počíta so zvýšením čínskeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 6,8 percenta a pred globálnou finančnou krízou, ktorá sa začala v roku 2007, tempo rastu prekračovalo 10 percent.

Problémy čínskej ekonomiky spôsobili pokles cien komodít a predstavujú riziko ohrozujúce rast v iných krajinách, vrátane USA.

01 - Modified: 2007-08-22 14:46:26 - Feat.: 0 - Title: V Európe budú iPhone ponúkať hneď traja mobilní operátori
01 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-02-26 13:52:13 - Feat.: - Title: Rusko a Čína diskutujú o pôžičkách v jüanoch. Nič však nie je rozhodnuté, vraví ruský minister financií 03 - Modified: 2023-07-30 15:13:36 - Feat.: - Title: Bolívia chce v zahraničnom obchode posilniť čínsky jüan na úkor dolára 04 - Modified: 2023-06-27 17:27:21 - Feat.: - Title: V Pekingu sa deje niečo nekalé 05 - Modified: 2023-03-01 16:56:46 - Feat.: - Title: Dolár slabne a jüan rastie po správe o raste aktivity čínskych tovární. Euro posilňuje po správach z Nemecka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:09