StoryEditor

Rogers radí: Komodity zarobia ešte tento rok

27.05.2013, 00:03
Komodity sa momentálne vezú na vlne poklesu. Podľa Rogersa to nie je dôvod na paniku.

Po mesačnej pauze nabrali ceny kľúčových surovín opäť prudko južný smer. Zlato od začiatku roka odpísalo 20%, striebro okolo 30%. Pred prepadom na nové minimá vzácne kovy zachránilo varovanie agentúry Moodys ohľadom ťaživej fiškálnej situácie americkej štátnej pokladnice, ktorá by mohla vyústiť do zníženia ratingu Spojených štátov. Rad investorov, analytikov aj obchodníkov už nad celým sektorom urobili kríž, o čom svedčia rýchlo ubúdajúce pozície v indexových akciách (ETF) naviazaných na vývoj zlata či striebra.

Legendárny investičný guru Jim Rogers nesúhlasí. Na CNBC uviedol, že býčí trh na komoditách pokračuje, pričom prepad posledných týždňov je obyčajnou korekciou. "Stále nevidím ten obrovský príliv nových zásob, ktorý by udržal ceny pri zemi," povedal Rogers moderátorke relácie Daily Ticker.

Rogers správne predpovedal príchod dlhého cyklu zdražovania komodít, ktorý začal v roku 1999, a tiež krach realitného trhu v rokoch 2007-2009, a to dlho predtým, než k týmto udalostiam došlo.

Z komodít sa tento rok zatiaľ darí len niekoľkým vybraným položkám. Referenčný rámec cien americkej ropy od začiatku roka pridal 4,6%, zatiaľ čo komoditný index Dow Jones má za sebou 6% pokles. Americká ropa ale tak ako tak nie je žiadny preborník, akcie na Wall Street oproti nej majú viac ako 10% náskok. Darí sa bavlne, ktorej úradný záznam sa pohybujú pri jedenásť mesačných maximách. Rastú aj ceny zemného plynu.

Ceny poľnohospodárskej pôdy prestávajú rásť tempom posledných rokov. Kansas za minulý kvartál vykázal 3,4% nárast pri nezavlažovanej pôde, polovičné tempo oproti vlaňajšku. Región okolo St. Luis zaznamenal 2,3% medzikvartálny pokles. Rogers na nákup ornej či pastierske pôdy odporúča dlhšiu dobu a stále je optimistom: "Poľnohospodárska pôda je už tri až štyri roky nesmierne vzrušujúcou záležitosťou. Dúfam, že to teraz bude spomaľovať, inak nebudeme mať žiadne potraviny. "Poukazuje tiež na to, že ceny v Mississippi sa stále držia.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Samostatné Škótsko by dopadlo ako Cyprus

Czechonomia

Megafondy stavili na grécke banky

Správca portfólií vo firme Douhlas C. Lane Sarat Sethi sa domnieva, že negatívny vývoj v komoditnom sektore je spôsobený útekom "žeravých peňazí" pumpovaných na finančné trhy centrálnymi bankami a tiež posilňovaním dolára, v ktorom sa väčšina surovín obchoduje. Navyše podľa neho "ponuka konečne doháňa dopyt." Je tiež možné, že slabosť komodít signalizuje nadchádzajúce problémy svetovej ekonomiky, a teda aj prehnaný optimizmus akciových trhov.

Pri rozvíjaní tejto hypotézy analytici väčšinou poukazujú na divergenciu medzi indexom S & P 500, ktorý od začiatku roka pripísal solídnych 14%, a cenovými ponukami medi, ktoré od februárových lokálnych maxím klesli o 13%. Rozchádzajúca sa cesta páru, ktorý tradične kráča spolu, by mohla signalizovať buď lacnosť komodít, či drahotu akcií.

David McAlvany z McAlvany Financial Group sa prikláňa k prvej variante a čaká, že ceny medi sa zo súčasných úrovní do pol roka dostanú o 10 až 15% vyššie.

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 07:09