StoryEditor

Ak v referende povedia ľudia ÁNO, Varufakis rezignuje

02.07.2015, 11:46
Autor:
kokikoki
Varufakis ďalej v rozhovore uviedol, že je presvedčený, že grécky ľud v referende dohodu s veriteľmi odmietne.


Grécky minister financií Varufakis s predsedom Euroskupiny Dijsselbloemom
Snímka: SITA/AP

"Rozhodne." Odpovedal minister Varufakis v rozhovore pre agentúru Bloomberg na otázku, či grécke banky budúci utorok otvoria. Podľa neho nejde o bankovú krízu a inštitúcie po referende začnú znovu pre klientov fungovať.

Ak Gréci povedia v nedeľňajšom referende ÁNO, grécka vláda podpíše dohodu s veriteľmi, uviedol ďalej v rozhovore Varufakis. Ak sa obyvatelia Grécka rozhodnú pre NIE, začnú rokovania o novej dohode.

Varufakis v rozhovore zároveň potvrdil, že ak si Gréci v referende zvolí ÁNO, rezignuje na post ministra financií.

 

Varufakis ďalej v rozhovore uviedol, že je presvedčený, že grécky ľud v referende dohodu s veriteľmi odmietne. Odpoveď NIE ale podľa neho nepovedie k odchodu Grécka z eurozóny, krajina v nej chce zostať. Minister trvá na tom, že veritelia sú v takom prípade pripravení s Gréckom rokovať o ďalšom (už treťom) balíku v rámci záchranného programu.

Na otázku agentúry Bloomberg, či Varufakis hovoril s premiérom Tsiprasom o tom, či sa aj on chystá rezignovať, minister priamo neodpovedal. "Nie je čas hovoriť o porážke," uviedol. Výhrou v nedeľňajšom referende si je vraj istý.

 

Predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem uviedol, že všetky rokovania s Gréckom sú vysoko spolitizované, zatiaľ čo čas beží. Podľa neho je ťažké preklenúť fundamentálne rozdiely medzi gréckym a európskym pohľadom na daný problém, napísala agentúra Reuters.

Moody's pritom, ako posledná z veľkých ratingoviek, zareagovala na nepredĺženie gréckeho záchranného programu.

Agentúra Moody's vyjadrila presvedčenie, že od apríla poklesla pravdepodobnosť pokračovania podpory pre krajinu v strednodobom horizonte. Práve v apríli agentúra udelila Grécku rating Caa2.

Pravdepodobnosť pokračovania pomoci sa pritom podľa Moody's znížila bez ohľadu na výsledky nedeľného referenda. Agentúra predpokladá, že bez pokračujúcej pomoci Grécko zbankrotuje.

Grécko neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Grécko v utorok popoludní doslova v poslednej chvíli poslalo veriteľom nový návrh na vyriešenie krízy.

Na predĺženie záchranného programu pre Grécko je však príliš neskoro, vyhlásil Jeroen Dijsselbloem, predseda Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) po skončení mimoriadnej telekonferencie.

01 - Modified: 2007-07-12 06:35:00 - Feat.: 0 - Title: Na Ramosa sa Real môže spoľahnúť do roku 2013
01 - Modified: 2024-04-29 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda na fronte postupne mieri k bankrotu. Ruský postup sa zrýchľuje, varuje analytik 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 04 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 05 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:46