StoryEditor

Ropa má najhoršie za sebou. Trhy jej znova veria (komentár)

29.04.2015, 00:00
Autor:
Ole HansenOle Hansen
  • Geopolitické riziká podporujú rast ceny ropy
  • Zmiešané signály znamenajú pre kovy zlý týždeň
  • Hedžové fondy investujú do ropy, fondy ETF naopak peniaze vyťahujú

Rely na rope a súvisiacich produktoch pokračuje. Počas minulého týždňa to pomohlo kompenzovať straty priemyselných a drahých kovov. BBG Commodity Index tak minulý týždeň nezaznamenal výkyvy.

Ekonomické výsledky, ktoré boli naprieč svetom oproti očakávaniam slabšie, vyvolali jemne negatívny sentiment v očakávaniach týkajúcich sa priemyselných kovov. Išlo najmä o meď a hliník. Rastúce geopolitické napätie zatiaľ pomohlo presunúť pozornosť trhu zo súčasného nadbytku ropy.

Výhľad na najbližšie obdobie zastiera vzťah komodít a pohybov dolára. I napriek pôsobivému rastu dolára od minuloročného júna totiž začína jeho vývoj narážať na hranice. A to najmä vo vzťahu k euru, kde zostáva v pásme 1,05 až 1,10.

Obchodníci a investori, ktorí už držia silné dolárové long pozície, začínajú mať čoraz väčší problém určiť, podľa ktorej témy sa riadiť. Je to potenciálna slabosť dolára vo vzťahu k nedávnym slabým americkým dátam, alebo pre euro negatívne kvantitatívne uvoľňovanie v Európe, ktoré dostalo úrokové sadzby na rekordné minimá?

Zlato hľadá smer
Rozporuplné správy doteraz v priebehu minulých mesiacov držali zlato v pásme 1,184 až 1,209 dolára za uncu. Americké ekonomické výsledky, ktoré negatívne prekvapili, však ešte viac zahmlili jeho výhľad do budúcnosti. Najmä ohľadom toho, kedy začne komisia americkej centrálnej banky – FOMC, zvyšovať sadzby. Tohto týždňové stretnutie Fedu môže byť ťažiskové.

V rovnakom čase mierne ustúpilo riziko týkajúce sa Grécka. V spojení s dolárom, ktorý sa pohybuje v pásme, tak váhali obchodníci a investori, ktorým správam dať pri svojich analýzach prioritu.

Povaha pásma ceny zlata sa prejavila i počas pôsobenia pohybu dolára. Potenciálne prelomenie limitov by mohlo zlatu dať impulz, ktorý v súčasnosti potrebuje.

Tým, ako zlato priaznivo nereagovalo na negatívne správy z minulého týždňa, zvyšuje sa riziko, že jeho budúci pohyb by mohol smerovať aj nadol. Informácie tom, že ministri financií eurozóny , minulý piatok zvýšili tlak na gréckeho ministra financií, znamenajú, že prielom v tamojších rokovaniach už visí len vlásku.

Každé zhoršenie tohto vývoja by poškodilo euro, a na druhej strane pomohlo zlatu. Býčí pohľad na zlato v súvislosti s obavami o dohodu s Gréckom najlepšie vyjadruje kurz zlata k euru. (XAUEUR).

Geopolitické tromfy tlmia nadbytok ropy na trhu
Ropa má za sebou ďalší silný týždeň, keď zisky na rope WTI dosiahli od marcových miním nárast o takmer 40 percent. Geopolitické obavy súvisiace so saudsko-arabským bombardovaním Jemenu začali pridávať cene ropy rizikovú prirážku.

Tento vývoj v kombinácii so signálmi, že americká produkcia sa začína spomaľovať, dali trhu dostatočný impulz na rast vyššie.

Na trh sa vrátili hedžové fondy, ktoré už veria, že ropa má svoje minimum za sebou a že obdobie nadbytku na trhu je, i vďaka rastúcemu dopytu, už preč.

Ako ukazuje graf nižšie, hedžové fondy a portfólio manažéri zvyšujú svoju expozíciu na rope Brent už od minulého septembra. Pri rope WTI sa tak dej počas posledných mesiacoch.

Objem čistých long pozícií dosiahol pri rope Brent svoj nový rekord 264 miliónov barel. Ropa WTI sa s objemom 232 miliónov barelov, čo je blízko päť ročnému priemeru, na vrchol dostáva.

Zatiaľ čo špekulanti sa snažili zachytiť nástup nového trendu rastu, producenti ropy a ostatní obchodníci s fyzickou dodávkou tejto komodity sa na druhej strane snažili zamknúť si ceny predávaním futures kontraktov. Rekord sa tak dosiahol i pri držbe short pozícií na ropu Brent - vo výške viac ako 500 miliónov barel, čo je o 80 miliónov viac ako minulý mesiac.

Tieto proti sebe pôsobiace sily viedli k tomu, že krivka futures kontraktov sa pri oboch typoch ropy vyrovnáva. Obzvlášť pozoruhodný je trend v USA, kde rast ceny ropy WTI môže viesť k pomalšiemu ako očakávanému znižovaniu ťažby bridlicovej ropy. Niektorí producenti totiž vidia už súčasnú cenu blízku úrovni, kde môže mať jej ďalšia produkcia a hedžovanie zmysel. Niektorí uvažujú dokonca i o zvýšení ťažby.

Investori do ETF naopak expozície znižujú
Kým hedžové fondy sa k rope vracajú, vidíme ako investori ETF fondov z trhu vystupujú. Prostredníctvom týchto fondov prišlo do predchádzajúceho mesiaca do energetického sektora šesť miliárd dolárov. No odvtedy bolo už investori vybrali 1,4 miliardy.

Pokles hodnoty futures kontraktov oproti aktuálnej cene vytvoril najmä pri rope WTI investorom do ETF silný protivietor.

Zhodnotenie WTI od začiatku roka je síe dnes viac ako osem percent. Najväčšie ropné ETF na svete – United States Oil fund (USO) však zaznamenalo stratu 2,6 percenta. Súčasné mesačné náklady na držanie long pozície v sume 2,5 percenta, totiž mohli presvedčiť niektorých investorov vybrať si hocijaký zisk, aký dokážu.

Ďalšie populárne ETF – VelocityShares triple long (UWTI) sa pravdepodobne bojí ešte viac. Ku dnešku stratilo od začiatku roka až 30 percent a len tento jeden fond vybral z ropy minulý mesiac 500 miliónov dolárov.

Výhľad na najbližšiu dobu
Predávajúci mali doteraz len obmedzené možnosti na úspech. No so súčasným pozitívnym momentom a prirážkou za geopolitické riziká sa ich šance zvyšujú. Kým zostane WTI nad hranicou 54 dolárov za barel a Brent nad 60 dolármi, zostáva potenciál pre ich zisky nedotknutý.

My však zostávame síce ohľadom ďalšieho vývoja trhu skeptickí. Najmä s ohľadom na krivku futures kontraktov, ktorá stále reflektuje previs ponuky nad dopytom.

01 - Modified: 2007-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konkurenčná schopnosť strojárstva rastie
01 - Modified: 2024-05-19 11:46:01 - Feat.: - Title: Ceny ropy za celý týždeň vzrástli 02 - Modified: 2024-05-17 05:55:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne vzrástli. Pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu 03 - Modified: 2024-05-16 06:07:01 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli aj pre slabší dolár 04 - Modified: 2024-05-14 16:00:00 - Feat.: - Title: Tieňová flotila narazila: Tisíc lodí financovalo Rusku vojnu. Západ teraz našiel cestu, ako ich zastaviť 05 - Modified: 2024-05-14 11:20:13 - Feat.: - Title: OPEC potvrdil prognózu globálneho dopytu po rope, očakáva relatívne silný rast
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 03:03