StoryEditor

Idete do Talianska autom? Pri diaľnici nenatankujete

17.07.2013, 12:30
Autor:
lulu
Čerpacie stanice pozdĺž diaľnice sú tri dni uzavreté. Zamestnanci štrajkujú kvôli drahému benzínu.

Ak cestujete po Taliansku autom, môžete mať problém. Čerpacie stanice pozdĺž diaľnic totiž uzavreli svoje čerpadlá z dôvodu trojdňového štrajku.

Od utorka večera do piatka rána takto štrajkujú zamestnanci proti vysokým cenám benzínu. Správu priniesol The Wall Street Journal.

Talianske ceny benzínu patria medzi najvyššie v Európe. Vláda zvýšila v posledných rokoch dane z benzínu, aby tak zredukovala dlh krajiny.

Dane teraz tvoria približne 60 percent ceny benzínu, čo je zhruba 1,8 eura za liter. Ceny paliva pri diaľnici zvyšujú aj poplatky, ktoré si účtujú prevádzkovatelia ciest.

Čerpacie stanice podľa portálu tvrdia, že vysoké dane spoločne s drahou ropou škodia biznisu, ktorý trpí hlbokou recesiou a má za následok menší počet vozidiel na cestách.

Ministerstvo priemyslu tvrdí, že dane nie sú problémom. Taliansko má príliš veľa čerpacích staníc pozdĺž svojich diaľnic v porovnaní s ostatnými eruópskymi krajinami a využitie samoobslužných čerpadiel je limitované. "Problémom je nedostatok konkurencie a neefektívnosť," tvrdí Claudio De Vincenti, námestník zodpovedný za energetiku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 02:26