StoryEditor

Nová kríza je za dverami, varoval miliardár a finančník Schwarzman

11.06.2015, 15:11
Autor:
redred

Jeden z najväčších amerických finančníkov Steve Schwarzman varoval pred ďalšou finančnou krízou. Zákony regulujúce finančné trhy, ktoré Amerika prijala po uplynulej hypotekárnej kríze, podľa neho zrejme spôsobia krízu nedostatku hotovosti, ktorá postihne globálnu ekonomiku.

"Nedostatok likvidity môže zhoršiť alebo dokonca vyvolať ďalšiu finančnú krízu. Predajcovia budú ponúkať cenné papiere, o ktoré nikto nebude mať záujem," napísal zakladateľ a šéf známej investičnej spoločnosti Blackstone Group v úvodníku denníka The Wall Street Journal.

Schwarzman naráža na takzvaný zákon "Dodd-Frank" z roku 2010, ktorý má zabrániť ďalším finančným krízam po páde obrej investičnej banky Lehman Brothers v roku 2008. Práve bankrot tohto kolosu je považovaný za začiatok finančnej krízy. Zákon mal zabrániť tomu, aby investičné firmy pripomínali kasína, píše portál iDnes.cz.

Finančník pripustil, že bankový systém je vďaka zákonu silnejší, pretože po finančných ústavoch požaduje aby držali viac v rezervách, ale nepočíta vraj s ďalšími vplyvmi.

"Celkovo vzaté môžu tieto regulačné zmeny napumpovať ďalšiu finančnú krízu a spomaliť rast ekonomiky USA," citovala ho CNN. Odkázal tiež na štúdiu Deutsche Bank, podľa ktorej ubudlo investícií do akcií a dlhopisov. Napríklad investície do podnikových dlhopisov klesli od roku 2001 až o 90 percent. Podobné varovanie ako Schwarzman už skôr priniesol ekonóm Nouriel Roubini.

Predpovedať krízu? Vždycky nejaká príde

Mnohí ekonómovia však na podobné predpovede hľadia so skepsou. "Ak budete varovať pred krízou, ale žiadna práve neprichádza, budú všetci radi, že sa takéto proroctvo nenaplnilo a nikto vám nebude vyčítať, že ste sa vo svojej predpovedi netrafil. Ak vytrváte dosť dlho, nejaká kríza nakoniec príde. V tom okamihu budete slávny, budete, ten-ktorý-predpovedal-krízu. Skrátka stratégia, s ktorou nemôžete prehrať. Mediálne. Na burze by ste s ňou prerobili všetko, "hovorí hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte David Marek.

Podľa neho regulačný zákon ľuďom z Wall Streetu vadí, pretože nemôžu zarábať tak, ako predtým. "Otázkou je, či rozmach finančného sektora nezašiel príliš ďaleko," uviedol. Niektoré štúdie totiž upozorňujú, že v niektorých krajinách riziká spojené s investovaním môžu prevyšovať jeho užitočnosť pre zvyšok ekonomiky.

Stephen Allen Schwarzman je riaditeľom spoločnosti Blackstone Group, ktorá sa zaoberá investičným bankovníctvom, správou súkromného kapitálu a finančným poradenstvom a je globálnym lídrom v alternatívnom investovaní (aktíva mimo akcie a dlhopisy). Predtým pracoval pre Lehman Brothers, investičný kolos, ktorého pád v roku 2008 odštartoval globálnu hypotekárnej kríze.

Jeho majetok odhadol v minulom roku magazín Forbes na 10,8 miliardy dolárov, teda vyše 9 miliárd eur. Schwarzman bol 122. najbohatší človek planéty.

01 - Modified: 2007-06-22 12:57:47 - Feat.: 0 - Title: Od července se zvýší limity pro stahování z internetu
01 - Modified: 2023-03-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Inovátori v pokrivenom podnikateľskom prostredí 02 - Modified: 2023-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Ľudovít Ódor: Je za rohom ďalšia globálna finančná kríza? 03 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 04 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 05 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:33