StoryEditor

Jedna z najčudnejších ponúk vystrelila akcie Avonu do nebies

16.05.2015, 19:20
Za prudkým rastom akcií kozmetického gigantu môže byť aj kanadský žart. Vyšetrenie prípadu bude mimoriadne obtiažne.

Vo štvrtok popoludní dostala Komisia pre cenné papiere od PTG Capital Partners ponuku na prevzatie kozmetickej spoločnosti Avon. Nebolo by na tom nič až tak divné, ​​keby táto ponuka nebola na trojnásobok štvrtkovej hodnoty Avon Products a nepodala ju, ako sa zdá, neexistujúca spoločnosť. PTG Capital podal Komisii pre cenné papiere ponuku na odkúpenie akcií Avonu za 18,75 dolárov za akciu, čo by zodpovedalo celkovej ponuke v hodnote 8,2 miliardy dolárov. Analytici RBC Capital Markets sa pritom nad ponukou hneď divili zvlášť preto, že trhová cena Avonu vo štvrtok po otvorení trhu zodpovedala 2,9 miliardám dolárov. Akcie Avonu sa pritom pred týmto oznámením obchodovali za cenu 6,60 dolára.

Akciová raketa menom Avon
V minulom týždni spadli akcie kozmetickej spoločnosti o viac ako 7 percent v reakcii na stratu v prvom štvrťroku vo výške 147 miliónov dolárov a zároveň v reakcii na správu z New York Post, že sa Avon zúfalo snaží predať svoju severoamerickú divíziu. Po včerajšom zverejnení správy o možnom prevzatí však akcie Avonu raketovo vzlietli o úžasných 19 percent, dosiahli tak vrcholnú cenu 8 dolárov za akciu a uzatvárali so 6 percentným ziskom na úrovni 7,07 dolárov. Majiteľa včera zmenilo približne 69,5 miliónov akcií a akcie sa tak obchodovali najviac od 20. marca. Obchodovanie však bolo z dôvodu prílišnej volatility trikrát zastavené. Na úrovni 8 dolárov za akciu sa zobchodovalo viac ako 2 milióny akcií.

Záhadné PTG
Spoločnosť PTG Capital Partners, ktorá ponuku u regulátora podala, ako to vyzerá, vôbec neexistuje. Údajne sídli na vzdialenom súostroví v Indickom oceáne, ktoré nielenže podľa CIA Factbook nie je obývané, ale podľa kancelárie britského ministerstva zahraničia tam nie je ani žiadny obchodný register. Spoločnosť Avon priamo odmietla, že by dostala akúkoľvek podobnú ponuku a nebola schopná potvrdiť existenciu PTG. Snahy údajného kupca kontaktovať boli neúspešné a americká Komisia pre cenné papiere odmietla vierohodnosť podanej ponuky komentovať. Ponuka však obsahovala nielen početné gramatické chyby, ale aj faktické omyly, keď sa sama spoločnosť namiesto PTG nazývala TPG. Prominentný texaský fond súkromného kapitálu TPG akúkoľvek spojitosť s PTG alebo podanou ponukou na prevzatie Avonu odmieta. Vzhľadom na to, že súčasťou podanej ponuky boli dokonca priamo útržky z webových stránok TPG, išlo pravdepodobne o prípad nie príliš zručného kopírovania a vkladania.

Chyba na strane americkej SEC?
Fakt, že takáto ponuka prešla cez regulátora bez povšimnutia, môže byť z veľkej časti dielom automatizácie procesu podávania ponúk v Komisii pre cenné papiere. Zamestnanci americkej SEC tak väčšinou chyby neevidujú alebo do procesu nijako nezasahujú. Stačí sa len prihlásiť o heslo vyplnením online formulára a je tak veľmi pravdepodobné, že ak niekto nenapíše, že sa volá Mickey Mouse a býva na Mesiaci, komisia ho pravdepodobne schváli. Koniec koncov webové stránky regulátora denne zaznamenajú obrovské množstvo podaní. Momentálne by sa komisia mala údajne legitimitou podanej ponuky zaoberať.

Podľa Stephena Massocca z Wedbush Equity Management by bolo spravodlivé štvrtkové obchody jednoducho zrušiť. V tomto prípade by totiž bolo veľmi obtiažne nájsť vinníka.

Avon tak pravdepodobne bol len ďalším terčom z celého radu vymyslených ponúk na prevzatie. Niektorým investorom možno ponuka bola podozrivá hneď, ale iní možno také šťastie nemali. A ako to už na Wall street býva, niektorí poriadne zarobili a iní zase poriadne prerobili. Je otázkou, akú dohru bude aféra okolo vymysleného prevzatia Avonu ešte mať.

01 - Modified: 2007-06-03 12:01:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - LSGmodels.com
01 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: IT giganty z Wall Street znervózneli. Burzu nudí ich umelá inteligencia, vyčkávajú na dôležitú správu 02 - Modified: 2024-05-06 13:11:55 - Feat.: - Title: Wall Street povzbudil Powell a slabšie makro 03 - Modified: 2024-05-05 10:11:41 - Feat.: - Title: Globálne ceny akcií klesli o takmer štyri percentá. Trh čaká, že úrokové sadzby sa tak skoro neznížia 04 - Modified: 2024-05-01 11:38:00 - Feat.: - Title: Burza Wall Street ukončila apríl výrazným poklesom. Dôvodom bol nárast výnosov štátnych dlhopisov 05 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:00