StoryEditor

Amerika zažíva horší stav, než priniesla finančná kríza

02.07.2013, 13:00
Z fondov zmizlo vyše 80 miliárd dolárov, takmer dvojnásobok krízového októbra 2008.

Do globálneho výpredaja dlhopisov, ktoré v posledných týždňoch obzvlášť ostro zasiahli obligácie americkej vlády, sa zapojili aj centrálne banky. Po náznakoch obratu v prístupe Fedu k menovej stimulácii sa po celom svete rozpútala vlna úteku z dlhopisových fondov všetkých farieb, pričom rozsah odlevu prostriedkov láme všetky doterajšie rekordy.

Desiatky miliárd sa strácajú

Z ETF a vzájomných dlhopisových fondov za jún zmizlo vyše 80 miliárd dolárov, takmer dvojnásobok krízového októbra roku 2008. Objem amerických štátnych dlhopisov, ktoré Fed ochraňuje zahraničným oficiálnym inštitúciám, počas uplynulého týždňa klesol o výrazných 32,4 miliardy USD na 2,93 bilióna USD. Išlo o tretí týždeň odlevu prostriedkov v uplynulom mesiaci, ktorý navyše prekonal doterajší rekord 24 vybraných miliárd USD z augusta 2007, kedy sa objavili prvé náznaky krachu realitného trhu a finančnej krízy.

Japonskí investori, ktorí patria medzi najväčších amerických veriteľov, sa v týždni do minulej stredy zbavili podielov v dlhopisových fondoch v hodnote 12 miliárd USD. Celkový odliv z dlhopisových fondov monitorovaných spoločnosťou EPFR Global sa v rovnakom období vyšplhal na 23,3 miliardy USD.

Veľký výpredaj, sprevádzaný dramatickým rastom dlhopisových výnosov, sa rozpútal po tom, čo sa rozšírili špekulácie o postupnom konci stimulačných nákupov dlhopisov americkým Fedom. Pri desaťročnej americkej štátnej obligácii sa výnos počas dvoch mesiacov zvýšil o necelé percento. Podľa nedávneho varovania Banky pre medzinárodné zúčtovanie v Bazileji (BIS) by plošný rast sadzieb o 3% majiteľa amerických dlhopisov všetkých splatností (bez započítania Fedu) pripravil o bilión dolárov, čo zodpovedá 8% amerického HDP.

Slová Bernankeho spustili masívne výpredaje na trhoch

Podobne rekordné straty by mohli stretnúť investorov v ďalších rozvinutých ekonomikách, najmä vo Francúzsku, Taliansku, Japonsku a Veľkej Británii.

"Keďže najväčšie straty ponesú domáce a zahraničné banky, rast úrokových sadzieb, pokiaľ nebude vykonaný s veľkou starostlivosťou, predstavuje riziko pre stabilitu finančného systému," uvádza sa v správe BIS s tým, že centrálne banky by pri budúcom zvyšovaní sadzieb a uťahovaní menovej politiky mali svoj postup koordinovať. Z vyššie uvedených údajov vyplýva, že postup nielen nekoordinujú, ale intenzitu výpredajov svojou účasťou ešte zvyšujú.

Ruky preč

Nárast výnosov je obzvlášť viditeľný pri amerických štátnych dlhopisoch s kratšou splatnosťou. Podľa niektorých analytikov by to mohlo súvisieť s potrebou centrálnych bánk rozvíjajúcich sa krajín podporiť svoje meny s pomocou devízových intervencií, na ktoré potrebujú doláre.  

"V tejto chvíli môžeme len špekulovať o tom, ktoré krajiny predávali a ktoré splatnosti boli likvidované. Jedna logická možnosť je, že krajiny, ktorých meny sa ocitli pod ťažkým predajným tlakom, predávali obligácie s kratšou splatnosťou za účelom intervencií, "myslí si Lou Crandall zo spoločnosti Wrightson Icap.

Medzi meny, ktoré zaznamenali najväčší pokles, patrí juhoafrický rand, indická rupia, brazílsky real či austrálsky dolár. "Ľudia hádžu uterák do ringu," tvrdí Markus Rosgen, hlavný stratég pre ázijské akcie v bankovej skupine Citigroup. Ústup podľa neho bude trvať celé leto a ceny dlhopisov, ktoré idú v protismere s výnosmi, budú ďalej klesať. Desaťročný americký dlhopis sa na začiatku mája obchodoval s výnosom 1,6%. Teraz sa dá dostať s výnosom 2,5%.

Ak sa bude ekonomika vyvíjať podľa predpokladov centrálnej banky, začne Fed zrejme už v tomto roku obmedzovať nákupy dlhopisov a do polovice budúceho roka je úplne zastaví, vyhlásil šéf Fedu Ben Bernanke. Fed drží od konca roka 2008 základný úrok takmer na nule a nehodlá ho zvyšovať, kým miera nezamestnanosti v USA neklesne pod 6,5 percenta.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:
Ako správne odmeňovať vedenie firiem

Prečo v Brazílii horia autá?

Dinosaurus to neprežil, veľké banky musia?

Podľa 44% ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg obmedzí Fed rozsah mesačných stimulačných nákupov z 85 miliárd USD na 65 miliárd USD už na septembrovom zasadnutí.

Ako nikdy

Dlhopisy získali na značnej obľube po prepuknutí globálnej finančnej krízy, čo viedlo k tlaku na pokles výnosov na rekordne nízke úrovne. Navyše trend klesajúcich výnosov a rastúcich cien trvá už 30 rokov. Udalosti posledných týždňov tak niektorí investori môžu vnímať ako zlom v dlhodobom trende. "Prechod z prostredia klesajúcich úrokových sadzieb na trhu rastúcich výnosov je obrovská zmena. Veľa ľudí na obchodnom parkete nikdy nič také nezažilo, "tvrdí Rebecca Pattersonovej z fondu Bessemer Trust, ktorý spravuje aktíva v hodnote 60 miliárd USD.

V minulom týždni sa situácia trochu upokojila, dlhopisové výnosy klesli a akciové trhy získali späť časť predchádzajúcich strát. Správcovia portfólií zdôrazňujú, že Fed stále nakupuje obligácie za desiatky miliárd dolárov mesačne.

Väčšina však zachováva opatrný postoj a obáva sa, že pokračovanie odlevu peňazí z fondov by ich mohlo donútiť k ďalšiemu uzatváraniu pozícií a spustiť ďalšiu paniku.

(Zdroje: FT, WSJ, Reuters)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:15