StoryEditor

Kríza ešte nie je za nami, hlási menový fond

09.07.2013, 09:30
Autor:
lulu
Medzinárodný menový fond (na snímke jeho šéfka Lagardeová) vyzýva eurozónu, aby podporila rast.

Eurozóna musí podniknúť koordinované kroky, aby oživila hospodársky rast. Uviedol to Medzinárodný menový fond vo svojom vyhlásení. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa MMF je potrebné opraviť bankové súvahy, pokročiť vo vytvorení bankovej únie a podporiť dopyt.

"Rast je slabý a nezamestnanosť na rekordne vysokej úrovni. Opatrenia na obnovenie zdravia finančného sektora a dokončenie bankovej únie sú dôležité," uviedol fond v pravidelnom hodnotení ekonomiky menového bloku. Odstredivé sily v celej eurozóne zostávajú vážne a znižujú rast všade.

Ekonomike eurozóny vážne uškodila dlhová kríza, ktorá si vyžaduje masívne finančné injekcie pre jej menších členov. V pondelok schválili ministri financií Grécku ďalšiu časť úveru. Trojmiliardová pôžička bude rozdelená na dve časti a podmienená opatreniami, v ktorých Atény zatiaľ zaostávajú.

MMF uviedol, že hrozba pre oživenie spoločnej meny sa zažehnala pred rokom Európskou centrálnou bankou, ktorá oznámila svoju intervenciu na dlhopisových trhoch, aby znížila vysoké výnosy periférnych krajín.

Ako pokračuje agentúra, tento pokrok je však nedostatočný, aby bolo možné povedať, že kríza je za nami. Fond vyzval európskych lídrov, aby sa sústredili na naliehavú potrebu boja proti rekordnej nezamestnanosti, ktorá ohrozuje dlhodobé ekonomické a politické zdravie celého regiónu.

"Oživenie rastu a zamestnanosti je nutné. Toto si vyžaduje opatrenia na viacerých frontoch," tvrdí fond. Na druhej strane, ak sa budú robiť iba malé kroky, to môže ďalej podkopať dôveru a vystaví eurozónu ešte väčšiemu tlaku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 04:07