StoryEditor

Putin sa rozčúlil. Kvôli kauze Jukos sa ide súdiť

20.06.2015, 10:48
Autor:
redred
Moskva podľa Putina neuznáva autoritu haagskeho arbitrážneho súdu, ktorý vlani nariadil vyplatiť miliardy dolárov akcionárom Jukosu.

Rusko sa bude brániť právnou cestou proti blokovaniu svojho majetku v Belgicku a Francúzsku a zmrazeniu účtov diplomatických zastúpení Kremľa v tamojších bankách. Uviedol to prezident Vladimír Putin na ekonomickom fóre v Petrohrade. Rusko považuje postup západoeurópskych krajín za "otvorene nepriateľský čin".

Moskva podľa Putina neuznáva autoritu haagskeho arbitrážneho súdu, ktorý vlani nariadil vyplatiť miliardy dolárov akcionárom fakticky vyvlastnenej ropnej spoločnosti Jukos. Práve to je teraz príčinou blokovania ruského majetku.

"Budeme brániť svoje záujmy právnou cestou. Náš postoj je jasný: Rusko neuznáva autoritu tohto súdu," vyhlásil Putin podľa agentúry AFP v narážke na arbitrážny súd, ktorý nariadil vyplatenie 50 miliárd dolárov akcionárov Jukosu, na čele ktorého stál oligarcha a odporca Kremľa Michail Chodorkovskij .


Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: TASR/AP

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým zdôraznil, že Moskva bude uplatňovať princíp reciprocity voči krajinám, ktoré zmrazia ruské majetky. Firmy a ďalšie ruské hospodárske subjekty sa podľa Lavrova chcú obrátiť na ruskú justíciu, aby zmrazila majetky zahraničných firiem s vlastníckym podielom príslušných štátov.

Rusko si v piatok povolalo belgického veľvyslanca v Moskve, aby protestovalo proti blokovaniu ruského štátneho majetku. Exekúciu povolil belgický súd.

Rusko zlikvidovalo kedysi mocný Jukos po odsúdení jeho väčšinového vlastníka Chodorkovského v roku 2005. Chodorkovskij bol odsúdený na mnoho rokov väzenia za údajnú defraudáciu a krádeže obrovských objemov ropy a jeho firma prakticky prestala existovať.

Rusko má peniaze vyplatiť z rozhodnutia medzinárodnej arbitráže z vlaňajšieho júla, Moskva ale výsledok arbitráže neuznáva. Bývalí akcionári Jukosu sa združili v spoločnosti GML, ktorá na ruský štát podala súdnu žalobu. Belgický arbitrážny súd žalobe vyhovel a potvrdil právo akcionárov zabaviť ruský štátny majetok v Belgicku v hodnote 1,9 miliardy dolárov.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-20 21:34:38 - Feat.: - Title: Zelenskyj poďakoval USA za „správnu cestu“. Viac Ukrajincov zomrie, hrozí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov 04 - Modified: 2024-04-11 18:58:54 - Feat.: - Title: Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku 05 - Modified: 2024-04-11 17:22:38 - Feat.: - Title: Skrytá vo filmoch. Kremeľ platí neziskovým organizáciám značné sumy za šírenie propagandy, tvrdí Kyjev
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 02:51