StoryEditor

Stál za vznikom krízy. Teraz zarába najviac

04.06.2014, 00:00
Najlepšie zarábajúcim bankovým šéfom v Amerike sa stal Lloyd Blankfein z Goldman Sachs, ktorý minulý rok zarobil 19,9 milióna dolárov.

Miliardové pokuty za pochybný biznis s bezcennými hypotékami museli v posledných mesiacoch zaplatiť najväčšie americké banky. Napriek tomu zažívajú ich najvyšší šéfovia nevídaný nárast platov. Na absolútny vrchol sa za minulý rok dostal Lloyd Blankfein, šéf banky Goldman Sachs. Práve tá pritom bola pred šiestimi rokmi jedným z protagonistov štartu obrovskej finančnej krízy, ktorá sa rýchlo preliala z Wall Street do celého sveta.

Blankfein sa v exkluzívnom rebríčku najlepšie zarábajúcich bankárov zostavenom The Financial Times umiestnil na prvej priečke s minuloročným platom 19,9 milióna dolárov. Ešte zarážajúcejšia než táto suma je pritom skutočnosť, že oproti roku 2012 si polepšil o rovnú polovicu. „Kondícia aj ziskovosť amerických bánk sa zlepšujú. Vedenie bánk sa tvári bezstarostne aj z dôvodu, že trh je zaliaty lacnými peniazmi, ktoré prúdia od Fedu,“ vysvetľuje Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Next Finance.

Veľké zisky bánk

Práve Blankfein bol pritom jedným z mužov, s ktorých menom sa spájal vznik finančnej krízy. Na čelo Goldman Sachs sa dostal v roku 2006, teda dva roky predtým, ako naplno vypukla veľká finančná kríza. V roku 2010 musel vypovedať pred senátnym výborom vyšetrujúcim vznik krízy. Okrem iného mu vyčítali to, že jeho banka neinformovala svojich klientov o nebezpečenstvách vyplývajúcich z investícií do rizikových aktív.

Okrem výrazne vyšších platov zaujmú aj zisky 15 najväčších amerických bánk. Tie si za minulý rok dohromady polepšili takmer o polovicu. Obavy, že tento vývoj sa začína podobať tomu spred vypuknutia veľkej krízy v roku 2007, však experti odmietajú. „Ekonomické ukazovatele niektorých najlepších amerických bánk sú oveľa lepšie ako v roku 2007. Rovnako aj regulačné prostredie je oveľa prísnejšie, takže opakovanie veľkej krízy z roku má veľmi nízku pravdepodobnosť,“ tvrdí Iľja Iliť, analytik spoločnosti Capco.

USA sú na tom lepšie

Napriek tomu, že kríza sa do sveta rozšírila práve z Wall Street, sú na tom dnes paradoxne lepšie Blankfein a jeho kolegovia, než európski bankári. Aspoň pokiaľ ide o výšku platov. Analytici za tým vidia väčšiu reguláciu na starom kontinente. Prísnejší dohľad Európskej centrálnej banky nad finančným sektorom môže totiž limitovať platy bankárov. Okrem toho európske banky nemajú na rozdávanie aj preto, lebo sa stále nedokážu spamätať z krízy.

Zotavenie prichádza preto veľmi pomaly. O Spojených štátoch to však neplatí. „Môžeme povedať, že americkým bankám sa darí lepšie. V južnom krídle eurozóny je stále vysoká nezamestnanosť, hlavne u mladých, čo vedie k nízkemu dopytu po bankových produktoch,“ potvrdzuje trend Tomáš Menčík, analytik spoločnosti Cyrrus.

Na rozdiel od Európanov sú totiž pôžičky pre mladých za Atlantikom veľmi úspešné. Na svojej strane majú aj vládu, ktorá ich podporuje viacerými formami dotácií.

01 - Modified: 2006-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Totti môže proti USA nastúpiť
01 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 02 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 03 - Modified: 2024-01-29 08:04:25 - Feat.: - Title: Koľko zarobil Zelenskyj v priebehu vojny? V rámci boja proti korupcii zverejnil svoje príjmy za posledné roky 04 - Modified: 2023-10-11 08:51:04 - Feat.: - Title: Elitný bek bez hviezdneho platu. Černák odvádza skvelú prácu, všimne si to však len málokto, tvrdí expert 05 - Modified: 2023-08-17 11:28:10 - Feat.: - Title: Nemá kto pracovať a plat nie je problémom. Väčšina firiem na Slovensku nového kolegu nájsť nevie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 22:25