StoryEditor

Marihuanové doláre už nesmrdia. Americké banky sa ich však boja

13.02.2014, 14:52
Autor:
dujduj
Legalizácia marihuany v Colorade narazila na menší problém. Predajcovia si nemôžu otvoriť bankové účty.

Americký štát Colorado od januára zlegalizoval marihuanový biznis. Podľa odhadov by sa mali tento rok v tomto novom "odvetví" pretočiť tri miliardy dolárov. Má to však jeden háčik. Ak sa nezmenia zákony, budú musieť všetky transakcie prebiehať iba v hotovosti. Informuje o tom New York Times.

Banky zo strachu z vyšetrovania za napomáhanie pri praní špinavých peňazí odmietajú predajcom marihuany zriadiť bankové účty. Banky sa totiž musia riadiť federálnymi zákonmi a marihuana z federálneho hľadiska legálna nieje. Obchodníci sú tak nútení držať desiatky tisíc dolárov v hotovosti.

Problémy v novom biznise

Predajcovia sa podľa Timesu musia pri prevoze peňazí maskovať, striedať vozidlá a používať rôzne trasy, aby sa tak vyhli prepadnutiu. Musia doslova využívať praktiky mafie. Platy dávajú zamestnancom v obálkach a bankové pravidlá sa snažia obchádzať zriaďovaním účtov na svoje mená. Banky ich však veľmi rýchlo odhalia a účty zrušia.

Na nečakaný problém však relatívne rýchlo zareagovala Obamova administratíva. Ministerstvo spravodlivosti už pripravuje riešenie ako situáciu vyriešiť. Marihuana by síce mala zostať vo federálnom meradle nelegálnou drogou, banky v Colorade ale budú môcť prijímať peniaze z jej predaja.

Ministerstvo sa totiž obáva, že veľké množstvo hotovosti bez možnosti ju vložiť do banky je niečo, čo prináša bezpečnostné riziká.

Je však možné, že z pohľadu ministerstva pôjde len o formu odporúčania, ako by mali banky postupovať. Takého opatrenie ale nemá žiadnu právnu váhu a v prípade súdu by neobstálo. Zatiaľ sa teda zdá, že banky budú aj naďalej odmietať zriadiť predajcom marihuany účty.

Legalizácie špinavých peňazí

Legalizácia marihuany spôsobila aj problémy s bankomatmi. V Colorade ich totiž môžu prevádzkovať aj fyzické osoby. Obchodníci ich preto majú často priamo vo svojich obchodoch a sami do nich dopĺňajú hotovosť. Úrady sa preto obávajú, že predajcovia budú nový marihuanový biznis zneužívať a cez svoje obchody a bankomaty začnú prať peniaze, ktoré pochádzajú z predaja tvrdých drôg.

Podľa federálnej vlády sú súkromné bankomaty veľmi náchylné na zneužitie a pranie špinavých peňazí. To prebieha tak, že bankomat je naplnený hotovosťou pochádzajúcou z nelegálnej činnosti a tá je následne vytiahnutá bežnými zákazníkmi. Navyše Colorado nijakým spôsobom nereguluje prevádzkovanie bankomatov a nemá prehľad o tom, koľko ich v štáte vlastne je.

Niektoré problémy však začali obchodníci už riešiť sami. Napríklad vzniká súkromný fond, ktorý by mal poskytovať pôžičky na rozjazd nových obchodov - obíde tak banky, ktoré predajcom odmietajú financie poskytovať.  

 

 

01 - Modified: 2024-03-04 15:45:02 - Feat.: - Title: Jednomyseľný verdikt deň pred primárkami v Colorade. Trump môže kandidovať, rozhodol Najvyšší súd 02 - Modified: 2024-01-03 22:59:13 - Feat.: - Title: Rozhodujúci verdikt. Trump sa kvôli diskvalifikácii z primárok v Colorade obrátil na najvyšší súd 03 - Modified: 2024-01-02 18:49:56 - Feat.: - Title: Muž strieľal v budove najvyššieho súdu amerického štátu Colorado, ktorý nedávno rozhodol o Trumpovi 04 - Modified: 2023-12-28 06:28:14 - Feat.: - Title: Republikáni v Colorade sa odvolali proti vylúčeniu Trumpa z primárok 05 - Modified: 2023-05-22 18:20:53 - Feat.: - Title: Štáty USA sa dohodli na obmedzení spotreby vody z rieky Colorado, sužuje ju sucho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:01