StoryEditor

Svet sa začína báť. S globálnou ekonomikou to nevyzerá ružovo

21.11.2014, 23:00
Autor:
TASRTASR

Stagnácia v eurozóne, recesia v Japonsku a geopolitické krízy vyvolávajú čoraz väčšie obavy o ďalší vývoj globálneho hospodárstva. Vyhlásil dnes britský minister financií George Osborne vo svojom prejave pred vplyvnými podnikateľmi v Londýne, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Aj britský premiér David Cameron začiatkom týždňa v súvislosti so situáciou v globálnej ekonomike hovoril o "červených varovných svetlách".

Podľa Osborna výkon hospodárstva eurozóny, ktorá je kľúčovým obchodným partnerom Británie, vyvoláva v Londýne skutočné znepokojenie. A k tomu sa pridali recesia v Japonsku a geopolitické krízy. Výsledkom sú čoraz väčšie obavy o vývoj globálnej ekonomiky.

"Rozhodne (dnes) panujú väčšie obavy o stav globálnej ekonomiky ako pred pár mesiacmi, je to badať nielen vtedy, keď sa hovorí o Európe," povedal Osborne.

Taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan vo svojom prejave na tom istom podujatí vyjadril presvedčenie, že eurozóna v rámci menovej politiky urobí všetko, čo je v jej silách, aby podporila zotavovanie ekonomiky a naštartovanie inflácie. Vyhlásil tiež, že "progresívna integrácia" v rámci Európskej únie (EÚ) bola v uplynulej dekáde jedným z hlavných motorov hospodárskeho rastu a vytvárania pracovných miest v Európe a plány na zjednotenie kapitálových trhov pomôžu udržať kontinuitu tohto procesu.

Viacerí európski politici sa zhodujú v názore, že zvýšenie úverov pre malé a stredné firmy je kľúčom k oživeniu slabnúcej ekonomiky bloku, pretože až dve z troch pracovných miest v súkromnom sektore v EÚ pripadajú na tieto firmy.

Osborne v tejto súvislosti skonštatoval, že v Británii došlo k citeľnému zlepšeniu úverových a finančných podmienok, ale je potrebné urobiť ešte viac, zvlášť čo sa týka financovania malých a stredných firiem. Európa ako celok je podľa neho príliš závislá od bankových úverov, ktoré sú hlavným zdrojom financií pre podnikanie. V zjednotení kapitálového trhu preto vidí skutočnú príležitosť ako to zmeniť.

01 - Modified: 2007-01-02 11:04:00 - Feat.: 0 - Title: Federer a Heninová-Hardennová tretíkrát víťazmi ankety UEPS
01 - Modified: 2024-04-12 07:49:50 - Feat.: - Title: Britská ekonomika pokračovala vo februári v raste, mala by vystúpiť z recesie 02 - Modified: 2024-02-16 15:43:47 - Feat.: - Title: Lacnejšie energie sú nádejou, Nemecko ju však rúca. Šéf oravských hutníkov varuje pred dvojsečnou zbraňou 03 - Modified: 2024-02-12 09:36:39 - Feat.: - Title: Podľa ekonómov by sa americká ekonomika mala v tomto roku vyhnúť recesii. Zavážiť však môžu vonkajšie vplyvy 04 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Hutníci na Orave chcú rozbiehať výrobné pece. Nahrávajú im jemenskí piráti aj čudné pohyby na trhu s energiami 05 - Modified: 2024-02-02 16:48:31 - Feat.: - Title: Nemecko mieri do recesie, vďaka rastu platov a silnému trhu práce to však Slovensko ustojí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:29