StoryEditor

Česi spoznali nového miliardára. Vďaka pôžičkám

02.10.2014, 00:00
Do desiatky najbohatších Čechov sa prebojoval aj kontroverzný finančník David Beran.

Na konte má miliardy. A nebyť sporov s bývalými partnermi, mal by ich ešte viac. Kontroverzný podnikateľ David Beran si však v uplynulom roku polepšil natoľko, že sa v rebríčku Forbes najbohatších Čechov môže označiť za skokana roka. S 12,5 miliardy českých korún na konte mu patrí ôsme miesto. Pritom vlani v štyridsiatke najbohatších ešte nefiguroval. A vďačiť za to môže rozbehnutému biznisu so spotrebnými úvermi. „Beran oslavuje úspech s nebankovými pôžičkami divízie Profi Credit, ktorá momentálne vykazuje historicky najvyššie zisky,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Rekordné pôžičky

A to až tak, že vďaka nim skupina Profireal Group mala vlani zarobiť 19,8 milióna eur oproti deviatim miliónom z roku 2012, uviedol Forbes. „Príčinou je vyšší dopyt po ich službách v Českej republike i expanzia podnikania na nové trhy v Poľsku a Ruskej federácii,“ pokračuje Jiří Šimara.

Práve Poľsko je krajina, kde má Beran napožičiavaných najviac peňazí. Ešte na začiatku roka to bolo okolo 2,8 miliardy českých korún. Tento trh svojou veľkosťou i podnikateľskou aktivitou ťahal skupinu Profireal najviac. Minulý rok tam totiž stúpli obchody Beranovej spoločnosti o 61 percent. Začiatkom roka v spolupráci s J&T navyše odštartovala pobočka Profirealu aj v Rusku. Spoločnosť sa pritom netají veľkými plánmi. Do piatich rokov sa chce dostať medzi najväčších poskytovateľov nebankových pôžičiek v Rusku. „Radi by sme tam napodobnili úspech skupiny Home Credit Petra Kellnera,“ povedal vtedy pre české médiá riaditeľ spoločnosti David Chour. Peter Kellner je s prehľadom a 202 miliardami českých korún aj tento rok najbohatším Čechom. Za rok však práve kvôli situácii na ruskom trhu stratil z majetku 6 miliárd korún.

Od kopírok k miliardám

Cesta Davida Berana k miliardárovi bola pritom sprevádzaná viacerými kontroverziami. Pôvodne z neho mal byť biochemik. Tesne pred štátnicami však z Karlovej univerzity odišiel a vydal sa na podnikateľskú dráhu. Začal úplne jednoducho, a to dovozom kopírok, faxov či počítačov. Zarobil však podobne ako ďalší boháči u nás, na obchode s akciami po kupónovej privatizácii. V deväťdesiatych rokoch kontroloval podiely vo viacerých spoločnostiach až kým sa nerozkmotril so svojimi partnermi, kvôli čomu prišiel o značnú časť svojho majetku.

V roku 2009 dokonca čelil vyšetrovaniu kvôli podozreniam z daňových únikov vo výške štvrť miliardy českých korún. Tých sa mala dopustiť práve splátková spoločnosť Profi Credit cez offshorovú firmu Solarex, napojenú na Davida Berana. Polícia dokonca zasahovala v jeho firme a bola presvedčená o tom, že sa skrýva a vyhýba vypočúvaniu. Podnikateľ však tvrdil, že iba býva v Alpách, kde sa presťahoval kvôli astme. Napokon k výsluchu došlo a krátko nato polícia zastavila stíhanie s tým, že k trestnému činu nedošlo.

 

01 - Modified: 2006-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší výrobca TV v Poľsku
01 - Modified: 2024-04-23 06:00:03 - Feat.: - Title: Mŕtvy miliardár, ktorý možno nezomrel. Herr OBI vedie tajný život s Ruskou 02 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 03 - Modified: 2024-04-22 08:09:38 - Feat.: - Title: Kto bol Fedor Flašík? Marketingový mág potiahol Mečiara vo voľbách a vytvoril Roberta Fica 04 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 05 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 08:43