StoryEditor

Akcie majú poslednú šancu. Čoskoro príde veľké upratovanie

28.10.2013, 23:08
Podľa ekonómov je trhové prostredie po hrozbe krachu pre akcie ideálne. Nebude to však trvať dlho.

Uzavretie federálnej vlády a hrozba defaultu Spojených štátov vyvolali obavy medzi firmami a spotrebiteľmi, poškodili obraz USA po celom svete a podľa odhadov znížili rast vo štvrtom štvrťroku asi o polovicu percentuálneho bodu. Ekonomika však ďalej rastie a inflácia zostáva nízko. Fiškálne spory potom majú za dôsledok aj to, že zvyšujú pravdepodobnosť ďalšej stimulácie zo strany Fedu.

Analytici, ktorí študovali správanie trhov v minulosti, tvrdia že takéto prostredie je pre akcie ideálne. To môže pomôcť vysvetliť, prečo počas fiškálnej krízy zostali trhy relatívne pokojné a index S&P 500 minulý týždeň uzavrel na rekordných 1744 bodoch. Tento rok tak posilnil o 22,3%. Tim Hayes z Ned Davis Research k tomu hovorí: "Pre akcie je to najlepšie prostredie. Rastúce sadzby sa problémom nestávajú, nie sú tu inflačné tlaky, zisky rastú. "Pozitívne je aj to, že nezamestnanosť sa síce nachádza vysoko, ale klesá.

Keď bola nezamestnanosť nad 6%, akcie v minulosti v priemere ročne posilnili o 13,5%. Ak bola zamestnanosť na tejto úrovni a navyše klesala, ročné zisky akcií dosiahli v priemere 16,5%. Vysoká nezamestnanosť nie je samozrejme ničím pozitívnym pre bežných ľudí, akcie ale reagujú na zisky, infláciu, sadzby a podobné premenné. Vysoká nezamestnanosť im prospieva, pretože drží pod kontrolou náklady práce. Ak leží vysoko a klesá, má to ešte pozitívny vplyv na spotrebu. Spoločnosť Net Davies tiež tvrdí, že akciám sa darí lepšie v prostredí, kde rast ziskov neprevyšuje 5% ročne. Potom je totiž pravdepodobnejšie, že nebude sprevádzaný vyššou infláciou.

Michael Fredericks zo spoločnosti BlackRock sa domnieva, že rozhodujúca pre akcie je teraz monetárna politika. Kľúčové tak bude sťahovanie stimulácie v budúcnosti. To určí, či akcie čaká medvedí trh, teda viac ako 20% prepad ich cien. Podľa svojich slov by nebol prekvapený tým, keby oslabenie prišlo niekedy v lete 2014. Podobnému vývoju vraj napovedá aj to, že S&P 500 sa dnes obchoduje za osemnásťnásobok ziskov dosiahnutých v posledných 12 mesiacoch, historický priemer tohto PE ale dosahuje len 16. Ak však inflácia zostane nízko a ekonomika bude ďalej rásť, korekcia by mohla byť iba krátkodobá, myslí si Fredericks.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

 

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk
Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

Oveľa pesimistickejší pohľad na akciové trhy má Andrew Law z Caxton Associates. Ten v interview pre Financial Times uviedol, že americká ekonomika pravdepodobne nedosiahne "únikovú rýchlosť". Kvôli tomu sa na dlho odkladá aj zníženie tempa monetárnej stimulácie. Spoločnosť Caxton je zvyčajne veľmi uzavretá a o svojich obchodoch neinformuje, na začiatku tohto roka mala na americké akcie veľmi optimistický pohľad a zarobila stovky miliónov dolárov na krátkych pozíciách na amerických vládnych dlhopisoch. Teraz tvrdí, že "firmy nemajú žiadnu motiváciu k tomu, aby míňali", svoju daň si vybrala fiškálna politika a spory okolo nej.

Law tiež uvádza, že situácia sa lepší v Európe, ale "príliš nadšený tým tiež nie je". Otázkou podľa neho zostáva, ako sa eurozóna v roku 2014 vysporiada s oslabujúcim dolárom. Práve jeho oslabenie by malo byť v nasledujúcich mesiacoch hlavným pohybom na finančných trhoch. Podľa investora by mal pre ECB predstavovať kritickú hranicu kurz 1,40, potom začne o kurze otvorene hovoriť a možno prikročí aj k zníženiu refi sadzby. Mierny optimizmus Law vyjadruje ohľadom Japonska, kľúčové teraz bude to, či vláda vykoná reformy na trhu práce. Ohľadom Veľkej Británie investor uviedol, že v krajine napriek prevládajúcemu názoru nie je realitná bublina, pretože v reálnom vyjadrení ceny nehnuteľností klesajú. BoE tak podľa neho teraz veľkú váhu vývoju na realitnom trhu nedáva.

(Zdroj: WSJ, Financial Times)

 

01 - Modified: 2005-08-11 14:38:00 - Feat.: 0 - Title: Skupina VÚB medziročne zvýšila polročný čistý zisk o 45 % na 1,856 miliardy Sk
01 - Modified: 2024-05-05 10:11:41 - Feat.: - Title: Globálne ceny akcií klesli o takmer štyri percentá. Trh čaká, že úrokové sadzby sa tak skoro neznížia 02 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi 03 - Modified: 2024-04-29 09:29:53 - Feat.: - Title: Firemné výsledky zatienili inflačné riziká 04 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 05 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 14:10