StoryEditor

Buffetta trápi priveľa hotovosti. Hľadá, do čoho by investoval

04.11.2013, 17:31
Miliardár povedal, že keď má jeho firma Berkshire Hathaway v rezervách viac ako 20 miliárd dolárov, je nesvoj a hľadá, do čoho by peniaze nalial.

Teraz vo firme leží ľadom viac ako 40 miliárd USD. Na trhu se preto šepká, že se vlajková investičná spoločnosť štvrtého najbohatšieho muža planéty možno opäť chystá na veľké investície.

Už koncom prvého polroka mala Berkshire Hathaway v súvahe hotovosť v objeme 35,7 miliardy USD. Od tej doby však firma zarobila ďalšie peniaze. Podľa odhadu analytikov Barclays by jej čistý zisk za posledné tri mesiace mohol dosahovať 4,3 miliardy USD. Ďalšie 4,4 miliardy získala Berkshire Hathaway z nedávno vrátenej pôžičky výrobcovi cukrovinek Mars.

V svetle týchto čísiel znejú tri týždne staré slová Warrena Buffetta ohľadom toho, aký objem hotovosti považuje za adekvátny pre „jeho“ investičnú spoločnosť. „Vždy, keď se to dostane nad úroveň 20 miliárd USD, je to priveľa,“ prehlásil muž, ktorého osobné bohatstvo Bloomberg odhaduje na viac ako 59 miliárd dolárov.

V máji sa Buffett v rozhovore pro Bloomberg Television posťažoval, že samotné držanie hotovosti má svoje nevýhody. „Ponechávať nevyužitú likviditu má svoju cenu. Väčšina hotovosti Berkshire je v amerických vládnych dlhopisoch. Tie však generujú malý úrokový výnos, pretože americká centrálna banka drží sadzby nízko, aby tak stimulovala ekonomiku,“ uviedol Buffett.

Akvizície zatiaľ viaznu

Buffettova investičná spoločnosť mala na konci marca rezervu hotovosti dokonca na úrovni 49,1 miliardy USD, potom ale bola oznámená významná akvizícia. Berkshire Hathaway totiž v druhom kvartáli investovala 12,3 miliardy USD, aby získala známeho výrobcu kečupov, fazule a ďalších potravin HJ Heinz. V tom istom kvartáli firma oznámila akvizíciu nejväčšej energetickej spoločnosti v štáte Nevada - spoločnosti NV Energy.

„Je to pre firmu vážny problém,“ hovorí o prebytku hotovosti Berkshire Cliff Gallant, analytik banky Nomura. „Tento rok ale ešte neskončil. Vôbec by som sa nečudoval, keby sme boli ešte svedkami nejakej významnej transakcie,“ dodal v narážke na obvyklý nárast aktivít v segmente M&A ku koncu kalendárneho roka, kedy investori dokončujú rozpracované transakcie.

Analytici Barclays na začiatku októbra v správe pre klientov banky uviedli, že Buffettova investičná spoločnosť má teraz dosť prostriedkov na 15-miliardovú akvizíciu. Sám Buffett pri svojom poslednom verejnom vystúpení na CNBC tiež naznačil, že ďalšie akvizičné ciele môžu byť už v jeho hľadáčiku.

Ako príklad Warren Buffett v rozhovore prezradil, že jedna dcérska spoločnosť jeho Berkshire Hathaway akurát zaplatila 1,1 miliardy USD za firmu z nápojárskeho biznisu vo Veľkej Británii. Zároveň ale bez ďalšieho upresnenia priznal, že jedného „slona“ nechal nedávno ujsť, keď rozpracované prevzatie spoločnosti v hodnote okolo 12 miliárd USD skončilo bez dohody.

Alternatíva nie je

Buffett sa tiež jasne vyjadril ohľadom svojej preferencie, pokiaľ ide o rôzne kategórie aktív. Rezolútne sa totiž postavil proti myšlienkám, že býčí trh, ktorý ženie burzy na nové maximá, je teraz prehnaný. „Možno k tomu niekedy dôjde, ale nie teraz. Akcie sa rozhodne neobchodujú na úrovni bubliny,“ uviedol v polovici októbra pre CNBC.

Iné investičné alternatívy podľa neho pritom lepšie nie sú. „Kam by ste chceli diverzifikovať? Do hotovosti? Myslím, že to je veľmi zlá investícia v porovnaní s akciami,“ vysvetlil svoj postoj. Otázkou teda zostáva, kedy a koho Berkshire Hathaway prevezme ako ďalšieho. Isté však je, že akcie vyletia nahor.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Berkshire Hathaway, New York Times, SEC)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

 

01 - Modified: 2005-08-23 14:26:00 - Feat.: 0 - Title: Kuba nakúpi v USA poľnohospodárske produkty za 30 miliónov USD
01 - Modified: 2024-04-29 09:02:27 - Feat.: - Title: Chcete investovať viac ako 100 eur? Môžete rozmýšľať o podielových fondoch, ale treba myslieť aj na poplatky 02 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-15 05:38:42 - Feat.: - Title: Všetko najlepšie, investičné fondy!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 02:36