StoryEditor

Dolár dosiahne prekvapujúci zvrat a v Ázii vypuknú menové vojny

16.01.2015, 23:00
Autor:
redred
Ako bude vyzerať svetová ekonomika v nasledujúcich mesiacoch? Pozrite si prognózu analytikov Saxo Bank.

Svet čelí začiatkom tohto roka extrémnym rozdielom medzi ekonomickými a monetárnymi politikami, ku ktorým sa pridávajú doteraz nevídané geopolitické riziká. Vyplýva to najnovšieho výhľadu Saxo Bank pre najbližšie tri mesiace.

Spomínané riziká môžu podľa analytikov rásť v súvislosti poklesom ceny ropy pod 60 dorárov za barel. Problémom je aj inflácia, ktorá sa pohybuje na najnižších úrovniach za posledné dekády navzdory extrémnemu uvoľneniu menovej politiky vo väčšine rozvinutých krajín a prísnejšej menovej politike v rozvíjajúcich sa krajinách.

V rozvinutých krajinách jediná centrálna banka, americký Fed, uvažuje o rýchlom spustení cyklu sprísňovania, pravdepodobne v polovici roka.

Aby v roku 2015 svetová ekonomika udržala rovnováhu, bude musieť čeliť poklesu na rozvíjajúcich sa trhoch, potláčať defláciu a vyrovnať sa s rastúcim pomerom zadlženia voči HDP.

Podľa názoru hlavného ekonóma Saxo Bank Steena Jakobsena môže viesť „najľahšia cesta v roku 2015 cez slabší dolár, stabilné až mierne vyššie ceny energií a nemeniace sa úrokové sadzby“. Pritom vznik hlavného nesúladu identifikovaného na základe trendov vychádzajúcich z roku 2014 sa predpokladá v prvom štvrťroku, a to v súvislosti s riskantným uvažovaním ECB o mizernom rozhodnutí zapriahnuť do povozu nový program kvantitatívneho uvoľňovania.

V roku 2015 zaznamená výraznejšie kolísanie aj menový trh. Najpravdepodobnejším trendom nie je silný, ale naopak slabý dolár, a to napriek tomu, že jeho sila bude v prvom štvrťroku rásť s ohľadom na začínajúce menové vojny, zvlášť v Ázii.

Podľa očakávaní Saxo Bank by mala globálna ekonomika v roku 2015 zaznamenať rast 3 percentá, oproti 2,2 percenta v roku 2014, a to vďaka nízkym cenám, uvoľňovaním úsporných opatrení v rozvinutých ekonomikách a vyššiemu rastu objemu obchodov. Na druhej strane hlavné bariéry globálneho rastu v roku 2015 pochádzajú z geopolitických napätí.

Napriek relatívne nízkej miere rastu eurozóny v roku 2015 Saxo Bank predpokladá, že sa európskym ťahúňom stanú štáty južnej a východnej Európy. Konkurenčné výhody Nemecka a jemu podobných ochabujú a na scénu prichádza lacná pracovná sila na periférii. „Zdá sa, že európsku ekonomiku nakoniec potiahnu malé, inovatívne a agilné firmy. To je výborná správa pre európsku budúcnosť“, dodáva Jakobsen.

Predpovede pre prvý štvrťrok 2015

Meny
Saxo Bank predpovedá pre 1. štvrťrok ďalšie posilňovanie amerického dolára, ale varuje, že je potrebné očakávať nerovnomerný vývoj, pretože obchodníci využívajúci pákový efekt držia veľmi rozsiahle dlhé USD pozície, a tiež vzhľadom k významnému riziku, že v priebehu roka príde k destabilizácii trhov v súvislosti s očakávaným stiahnutím hotovosti americkou centrálnou bankou. Ekonomicko-politické napätie medzi Čínou a Japonskom, sprevádzané japonskou radikálnou menovou politikou a oslabovaním japonského jenu môžu viesť k začiatku ázijskej menovej vojny.

Akcie
Saxo Bank očakáva, že španielske akcie podporované nevyhnutným uvoľňovaním politiky Európskej centrálnej banky prekonajú výkonnosť globálnych akciových trhov v 1Q roku 2015, pretože inflácia je nízka a ekonomický rast pomalý. Na druhej strane čínsky akciový trh zostáva prehriaty a zrelý pre korekcie, pričom prepad cien energií a ropy bude vrhať i na ruské akcie dlhý tieň.

Komodity
Vzrastajúca ponuka v čase slabého rastu dopytu a posilňovanie doláru drží na začiatku rok 2015 kľúčové komodity pod tlakom. V prvej polovici roka tak pravdepodobne zostanú na najnižších cenách. Saxo Bank v prvom štvrťroku očakáva cenu ropy Brent na priemernej úrovni 62 dolárov za barel.

Silný dolár je hlavným rizikom pre ceny drahých kovov, zatiaľ čo vyššie americké úrokové sadzby sú už v ich úrovni zohľadnené. Pozitívny dopad na komodity môžu mať ich súčasné veľmi nízke ceny a geopolitické vplyvy. V tomto ohľade nie je vylúčené, že prvý štvrťrok zaznamená najnižšiu cenu zlata a obrat jeho vývoja.

01 - Modified: 2007-02-18 08:43:00 - Feat.: 0 - Title: Na peňažnom trhu uplynulý týždeň nedostatok likvidity
01 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 02 - Modified: 2024-04-30 11:43:41 - Feat.: - Title: Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené 03 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 05 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:32