banící baňaReuters
StoryEditor

Českí miliardári kupujú to, čo iní nechcú. Posvietili si na Nemecko

20.04.2016, 11:59
Českí miliardári vo veľkom investujú v Nemecku. Petr Kellner a Daniel Křetínsky kúpili nemecké bane a elektrárne, o ktoré miestni stratili záujem.

Křetínský už je v Nemecku aktívny sedem rokov. Vtedy kupoval spoločne s pološtátnou spoločnosťou ČEZ bane a elektrárne Mibrag a dnes tamojší trh považuje za kľúčový. EPH na ňom zakladá svoju zahraničnú expanziu rovnako ako na Taliansku a Veľkej Británii. "Máme veľký záujem sa na týchto trhoch ďalej rozvíjať," hovorí člen predstavenstva EPH Jan Špringl.

Hoci nemeckí politici hovoria o rýchlom prechode na obnoviteľné zdroje energie, Špringl verí, že hnedé uhlie budú ešte desiatky rokov potrebovať. Ako zdroj, ktorý stabilne dodáva elektrinu, má totiž podľa neho čiastočne prevziať úlohu jadrových elektrární, ktoré majú byť do roku 2022 odstavené.

"Myslíme si, že hnedé uhlie bude hrať kľúčovú úlohu v tejto transformácii nemeckej energetiky, teda medzi dnešným stavom a tým, čo bude za dvadsať až tridsať rokov," hovorí Špringl. "Aktíva Vattenfallu, ktoré preberáme, patria v tomto smere k tým najefektívnejším," dodáva.

Prúd investícií sa obrátil

Na prvý pohľad ide o rizikovú aktivitu. Veď napríklad ČEZ, ktorý o nemecké bane a elektrárne prejavil tiež záujem, nakoniec záväznú ponuku nepodal. "EPH kupuje tie najšpinavšie zdroje, ktorých sa ostatní štítia, a verí, že na nich zarobí, než doslúžia," hovorí analytik J&T Michal Šnobr.

Nemecko je s českým trhom historicky spojené. Lenže predtým investície prúdili výhradne jedným smerom. Nemecké firmy otvárali české pobočky alebo kupovali miestne spoločnosti. V posledných rokoch sa pomer síl aspoň v niektorých oblastiach obrátil.

Z Česka sa stiahli niektoré nemecké firmy - to platí najmä o mediálnych skupinách, ako je Axel Springer či Rheinisch-Bergische Druckereiund Verlagsgesellschaft, ktoré svoje české aktivity prenechali miestnym miliardárom.

Čpavkáreň, pekárne, či kancelárske budovy

Tí vyrazili na miliardové nákupy za českú západnú hranicu. Najďalej je v tomto smere minister financií a majiteľ holdingu Agrofert Andrej Babiš. Ten už v roku 2002 vstúpil do nemeckej čpavkárne SKW Piesteritz spolu so švajčiarskou skupinou Ameropa Holding.

V roku 2006 sa Babiš stal jediným majiteľom fabriky a dnes firma tvorí vôbec najcennejšiu časť jeho holdingu. Ročne mu vynesie bezmála 111-miliónov eur v čistom. V roku 2013 potom Babiš do portfólia pridal obrie pekárne Lieken, najväčšieho výrobcu chleba v Nemecku s tržbami vyše 740-miliónov eur a s bezmála štyrmi tisíckami zamestnancov. Výrazný zárez na nemeckom trhu zanechal taktiež realitný dravec Radovan Vítek.

Ten v rámci bojov o európsku realitnú skupinu Orco získal jej nemeckú dcéru GSG. V tejto postupne získala Vítkova CPI väčšinový podiel a dnes tak miliardárovi hovorí "pán" napríklad veľa kancelárskych budov v Berlíne o ploche 867-tisíc metrov štvorcových a hodnote vyše 681 miliónov eur.

V Nemecku investuje aj Penta

Aj ďalší českí podnikatelia dokázali dotiahnuť investície na konkurenčný nemecký trh, aj keď nie v takej hodnote. Dve firmy v Nemecku vlastní napríklad Penta Investments, konkrétne technologickú skupinu Gehring Technologies a výrobcu krmiva pre domácich miláčikov Gimborn.

Moravský naftový kráľ Karel Komárek a jeho MND má v Nemecku niekoľko firiem - konkrétne technologicky-ťažobný MND Drilling Germany, prieskumnú MND E&P Germany a plynové zásobníky MND Gas Storage Germany.

Firmy v Nemecku ale nekupujú len veľké investičné skupiny. Výrobný závod v Nemecku vybudoval totiž okrem iných Petr Cichoň, český kráľ balených bagiet Crocodille. Jeho výrobný závod na sendviče sa nachádza neďaleko Berlína v meste Jüterbog.

01 - Modified: 2024-05-05 16:54:26 - Feat.: - Title: Po útoku na europoslanca v Nemecku sa polícii prihlásil 17-ročný mladík, tvrdí, že je páchateľom 02 - Modified: 2024-05-05 14:16:29 - Feat.: - Title: V nemeckom Magdeburgu vietor strhol skákací hrad do Labe, deväť ľudí sa zranilo 03 - Modified: 2024-05-05 13:21:26 - Feat.: - Title: Čistý zisk investičného konglomerátu miliardára Buffetta prudko klesol, prevádzkový však zaznamenal rekord 04 - Modified: 2024-05-05 10:47:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby budú podľa nemeckej političky Wagenknechtovej pre jej stranu ťažké 05 - Modified: 2024-05-05 09:35:48 - Feat.: - Title: V Drážďanoch traja ľudia zaútočili na volebný stánok protiimigračnej AfD
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 05:46