Otto ŽižákHN/Marek Nemec
StoryEditor

Vrátil sa z USA, u nás mu biznis zničili úrady

23.04.2016, 00:00
Spoločnosť vyrábajúca destiláty prišla o licenciu za spornú škodu na dani vo výške 49 eur. Neokolkované fľašky našli colníci v súkromnom byte.

Pred 30 rokmi ušiel z Československa do USA, kde začal podnikať. Pred pár rokmi rozbehol biznis aj na Slovensku. Doma však podnikateľ Otto Žižák tvrdo narazil. Jeho newyorskej firme Brooklyn Fiscal Management, ktorá sa v Poprade venuje výrobe, distribúcii a predaju ovocných a obilných destilátov v bio kvalite, colný úrad Prešov pre banalitu zastavuje biznis. „Colný úrad odníma daňovému subjektu oprávnenie na distribúciu spotrebiteľského balenia liehu v daňovom voľnom obehu z dôvodu, že daňový subjekt nepreukázal pôvod alebo spôsob nadobudnutia spotrebiteľského balenia liehu, ktoré sa u neho nachádzalo,“ konštatujú colníci vo svojom rozhodnutí.

Likvidácia firmy

Pre spoločnosť to znamená jej likvidáciu s tým, že podľa zákona nemôže najbližších desať rokov obchodovať s alkoholom. Majiteľ spoločnosti Otto Žižák, Slovák s americkým pasom, tvrdí, že úradníci prekročili svoje zákonné právomoci a voči jeho firme „postupovali účelovo, tendenčne a protizákonne“. Prípad trestu pre slovenskú pobočku Brooklyn Fiscal Management označuje za grotesknú tragikomédiu.

Celá kauza siaha do roku 2013, keď colníci vykonali ešte v starom sídle firmy kontrolu jej prevádzky. Tá v tom čase sídlila v rodinnom dome, kde si prenajímala časť prízemia, čo firma doložila zmluvami a dokladmi z účtovníctva.

Úradníci našli v jednej z miestností súkromného bytu v dome neoznačený alkohol. Šlo približne o 40 decilitrových fľaštičiek prichystaných na blížiacu sa rodinnú oslavu. Sporný alkohol sa našiel mimo vyznačených priestorov spoločnosti a ani jej nepatril.

Firma argumentuje tým, že colníci kontrolou súkromných priestorov porušili slovenskú ústavu. „Osoba, ktorá bola vlastníkom alkoholu, je známa. K nálezu sa prihlásila a vysvetlila okolnosti. Napriek tomu bolo konanie vedené voči obchodnej spoločnosti. Naše argumenty správca dane neakceptoval a ignoroval,“ hovorí pre HN Otto Žižák.

Prešovskí colníci však majú na celý prípad a jeho rozsah opačný pohľad. „Colný úrad je povinný pri správe spotrebných daní postupovať podľa platných zákonov a iných právnych predpisov. Tie platia pre všetky daňové subjekty, ktoré vykonávajú činnosť súvisiacu so správou spotrebných daní na daňovom území,“ vraví hovorkyňa Colného úradu Prešov Renáta Kravcová.

Škoda na dani: 49 eur
Otto Žižák však tvrdí, že takýto banálny rozsah celého prípadu nemôže viesť k zničeniu podnikania. Za likvidáciou firmy stojí iba niekoľko litrov alkoholu a daňová škoda vo výške pár desiatok eur. V jednom z rozhodnutí Colný úrad Prešov uvádza, že škoda na spotrebnej dani u skonfiškovaného a kolkami neoznačeného alkoholu v objeme 4,5 litra predstavuje necelých 49 eur. Firma ju následne dodatočne uhradila, ako i neskôr vyrubenú sankciu vo výške 1 659 eur. Udelená pokuta sa podľa zákona nachádza na jej dolnej hranici.

Argumenty s dokazovaním spoločnosti, podobne i odvolania, že predmetný alkohol jej nepatrí, úrad zmietol zo stola. Colníci neustále namietali tým, že subjekt nevedel preukázať v súlade so zákonom pôvod alebo spôsob nadobudnutia alkoholického nápoja zisteného vo svojej prevádzkarni.

Spor medzi slovenskou pobočkou Brooklyn Fiscal Management a colným úradom napokon začiatkom apríla tohto roka vyústil až do odobratia licencie na distribúciu alkoholu. V zákone sa totiž píše, že pri uloženej pokute pre distribútora alkoholu mu automaticky zaniká povolenie na obchodovanie, čo v preklade znamená stratu živobytia.

Daňové tajomstvo
Firma vysvetľuje, že nešlo ani o zámerné klamanie či podvod. Úrad viní z úmyselného konania s cieľom odstrániť ju z trhu. „Je hanbou právneho štátu, že v zákonoch existujú takéto diery. Úradníci potom dokážu zneužiť svoje právomoci a pozíciu sily bez akejkoľvek súdnosti. Zo strany úradu je zrejmá snaha o našu diskreditáciu. Konal úmyselne s cieľom zrušiť firmu,“ uvádza Žižák.

Colníci svoj postup v prípade bližšie nevysvetlili. „Keďže ide o informácie o daňovom subjekte, ktoré boli získané pri správe spotrebných daní, podliehajú daňovému tajomstvu,“ dodáva Kravcová. Do redakčnej uzávierky článku colníci súhlas na detailnejšie vyjadrenia od popradskej firmy nezískali.

Vlani colníci v Prešovskom kraji odňali z rôznych príčin sedem oprávnení na distribúciu alkoholu. V niekoľkých prípadoch sa tak však stalo na priamu žiadosť samotných podnikateľov. Firma sa na konanie Colného úradu Poprad a Prešov sťažuje na sekcii inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva v Bratislave. To na otázky, či podnet eviduje a ako ho bude riešiť, neodpovedalo.

Žižák liehovar nezatvorí
Podnikateľ Otto Žižák ušiel predn troma desaťročiami z bývalého Československa pred komunistickým zriadením a praktikami Štátnej bezpečnosti. Po príchode do USA sa úspešne vrhol do stavebného a elektrotechnického biznisu.

Jeho americká spoločnosť na Slovensku za posledné štyri roky do biznisu s ovocnými destilátmi investovala 600-tisíc eur. Iba na spotrebnej dani zaplatila do štátnej kasy od januára 2015 do marca 2016 takmer 30-tisíc eur. „Na penzijné roky som sa vrátil na rodné Slovensko ukázať, že sa tu dá progresívne podnikať. A dokážem to aj napriek tejto smiešnej a grotesknej epizóde,“ uzatvára Žižák, ktorý je zároveň majiteľom a konateľom popradskej spoločnosti Zizak. Tá pod Tatrami prevádzkuje liehovar, pálenicu pre verejnosť a daňový sklad.

01 - Modified: 2018-07-03 20:39:04 - Feat.: - Title: Pálenice odmietajú legalizáciu „domácej“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. máj 2024 22:14