Prezident Venezuely Nicolas MaduroReuters
StoryEditor

Vo Venezuele kolabujú firmy. Socialisti majú pre ľudí radikálne riešenie

03.05.2016, 10:32
Autor:
ČTKČTK

Vedenie venezuelskej vládnej socialistickej strany vyzvalo obyvateľov krajiny k zabratiu tovární, ktoré museli zastaviť prevádzku kvôli hlbokej ekonomickej kríze v krajine.

Viceprezident strany Diosdado Cabello v štátnej televízii VTV vyhlásil, že Venezuelčania na prevzatie firiem majú právo. K podobnému kroku vyzval cez víkend aj prezident Nicolás Maduro.

"Podnik, ktorý zastavil prevádzku, by mali prevziať zamestnanci, aby sa zabránilo jeho paralýze, nech už sa firma volá, ako chce," povedal Cabello v televízii.

Na mysli mal Cabello zrejme aj najväčšieho domáceho výrobcu potravín spoločnosť Polar, ktorá v piatok oznámila zastavenie výroby vo všetkých jej pivovaroch kvôli nedostatku surovín. Tie podnik nemôže nakupovať zo zahraničia, pretože na trhu nie je dosť devíz. Za firmu sa postavili jej zamestnanci, ktorí žiadajú vládu, aby umožnila firme devízy získať.

Venezuelská vláda kvôli prepadu devízových príjmov obmedzila v poslednej dobe množstvo dolárov, ktoré predáva na aukciách. To podľa podnikateľov vedie k prehlbovaniu nedostatku tovaru v obchodoch, citeľným inflačným tlakom a ďalšiemu prepadu ekonomiky.

Podľa šéfa odborov firmy Polar Rogera Palaciosa je za nedostatok potravín v obchodoch zodpovedná vláda a jej chybná politika. "Spôsobili to, že sme závislí od dovozu. Nemáme ale devízy na to, aby sme nákup surovín zaplatili," vyhlásil pre miestny rozhlas Unión Radio Palacios. Podľa neho sú zamestnanci teraz zmätení a neistí kvôli vládnym vyhláseniam, že môžu podniky zabrať.

Venezuelské hospodárstvo je už niekoľko rokov v hlbokej kríze, ktorú ešte umocnil výrazný prepad cien ropy, hlavného vývozného artiklu krajiny. Opozícia aj ekonómovia vinia zo zlej ekonomickej situácie politiku socialistickej vlády.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 03 - Modified: 2024-01-17 21:22:35 - Feat.: - Title: Bez pomoci Rusko dobyje Ukrajinu. Nasledovať bude vojna Moskvy a NATO, povedal Zelenskyj v Davose 04 - Modified: 2024-01-11 18:30:37 - Feat.: - Title: Silné samosprávy sú najlepšou poistkou demokracie krajiny, tvrdí Čaputová. Krízy ukázali ich životaschopnosť 05 - Modified: 2024-01-05 14:20:15 - Feat.: - Title: Nárast migrácie sa približuje ku kríze z roku 2015. Nemecko zaznamenalo najviac prípadov za deväť rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:18