burza akcieReuters
StoryEditor

Ako si poradiť s nestabilitou na finančných trhoch (komentár)

13.07.2016, 00:00
Nachádzame sa v dobe geopolitickej nestability, ktorá má významný vplyv aj na kapitálové trhy. Úmerne k neistej situácii narastá aj riziko možných strát.

Niektoré výkyvy na trhoch sú nečakané, hovorí sa im aj čierna labuť a je pomerne ťažké im predchádzať. Napriek tomu, že nedávne referendum bolo dlho očakávané, i to môžeme sčasti zaradiť do tejto kategórie. Trhy totiž s takýmto výsledkom hlasovania nerátali a reagovali preto vysokou volatilitou.

Ďalej sú tu situácie, o ktorých vieme, že nastanú, môžeme ich teda aspoň zhruba očakávať a pripraviť sa na možný cenový dopad.

Dôsledkom takýchto udalostí je nervozita na kapitálových trhoch, zvýšená volatilita, čiže opakované prudké nárasty a následné poklesy. Ideálny postup je minimalizovať riziko, pri ktorých je možné očakávať takýto výrazný pohyb a to redukovaním týchto pozícií. Ak používate na obchodovanie mobilnú aplikáciu, je možné si nastaviť príkaz k odpredaju pri určitom výkyve ceny. Ani tento postup však nemusí byť sto percentne spoľahlivý a to v situáciách, kedy dôjde k masívnym pohybom na trhoch.

Naopak pre krátkodobých obchodníkov, tzv. intraday, ponúkajú tieto prudké pohyby veľmi zaujímavé príležitosti. Nemusia pri nich viazať dlhodobo kapitál v konkrétnych aktívach. Jednou z ďalších možných ciest je zadanie nákupných alebo predajných príkazov ďaleko od aktuálnej trhovej ceny.

V prípade krátkodobého extrémneho "výkyvu" nad alebo pod tieto úrovne dôjde k realizácii príkazu, čím sa zabezpečí realizačná cena sľubujúca krátkodobý zisk pri návrate k "normálnym" úrovniam.

Rozložiť riziko

Napriek priestoru pre krátkodobé špekulácie by mali však konzervatívny investori pamätať na základné pravidlo investovania a to na rozloženie rizika. Naša portfólio by sme sa teda mali snažiť vždy čo najviac diverzifikovať. Znamená to časť vložiť do akcií, časť do dlhopisov alebo komodít, skúsenejší investori môžu využiť aj opčné kontrakty a forex.

Logickým zdôvodnením diverzifikácie, je že aj keď si jedno aktívum v portfóliu vedie zle, zastúpenie rôznej škály investícií umožňuje tým ostatným vykompenzovať jeho negatívny dopad. Návratnosť celého portfólia by tak mala byť zabezpečená.

Ďalšou cestou ako minimalizovať nepriaznivé externé dopady na portfólio, je zaujať pozíciu bez nutnosti vlastniť podkladové aktívum. Rastúcu popularitu v tomto smere dosahujú napríklad kontrakty CFD, najmä tie zamerané na indexy. Investor získava tým, že správne odhadne, či daný burzový index stúpne, alebo klesne, bez toho, aby musel kupovať nejaké aktívum.

Jedným z najznámejších indexov je S&P 500, ktorý združuje 500 veľkých spoločností zalistovaných na newyorskej burze (NYSE) alebo na NASDAQ.

Keď investujeme do tohto indexu uskutočňujeme investíciu založenú na celkovom spoločnom výkone týchto 500 spoločností. Tento index je veľmi populárny, pretože je považovaný za spoľahlivého reprezentanta celého amerického akciového trhu a jeho výkon zvyčajne odráža široké trendy americkej ekonomiky.

Medzi ďalšie obľúbené indexy patria Germany 30, US SPX500, US 30 Wall Street, US Tech 100 NAS, a UK 100. Nie je náhodou, že populárnych je práve týchto päť indexov. Klienti totiž prostredníctvom nich využívajú geografickú diverzifikáciu, teda rozloženie rizika medzi jednotlivé regióny sveta.

Ako zobrať zodpovednosť do vlastných rúk

Ako s týmito informáciami naložiť v dnešnom „pobrexitovom“ svete? Schopnosť vhodne rozprestrieť finančné prostriedky medzi jednotlivé investičné nástroje, a tým tak znížiť možné finančné straty, vyžaduje dobré znalosti kapitálového trhu, ale aj dokonalý prehľad a sledovanie aktuálneho diania vo svetovej ekonomike a politike.

Ten, kto si zatiaľ netrúfa, prevziať zodpovednosť za individuálne rozhodnutia, môže skúsiť kopírovať skúsenejších investorov. K dispozícií sú, či už platené alebo bezplatné, investičné portfólia, ktoré viac, ci menej poskytujú know-how potrebné k rozloženiu rizika. Odporúčam informovať sa o tejto možnosti u vašej brokerskej spoločnosti.

Postupne pribúdajú každému investorovi kamienky do mozaiky, z ktorej si skladá vlastný investičný svet. Získané skúsenosti a vedomosti sa prejavia práve v takých situáciách volatility, ako prežívame v súčasnosti.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:39