Milan FiľoHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Slovenský veľkopodnikateľ loví slávnu košickú Rybu

19.08.2016, 00:00
Na lukratívny potravinársky podnik má chuť papierenský magnát a jeho Eco-Invest.

Desaťročia viedla podnik Ryba Košice rodina Gimovcov. Dlho to však už tak nemusí byť. Chúťky na podnik, ktorý vo veľkom vyrába stále populárnu tresku v majonéze, si robí veľkopodnikateľ v papierenskom biznise Milan Fiľo a jeho spoločnosť Tauris, patriaca do skupiny Eco-Invest. "Spoločnosť Tauris má v úmysle získať priamu výlučnú kontrolu v spoločnostiach Ryba Košice a Calmar," uvádza v stanovisku spoločnosť Tauris.


S informáciou prišiel týždenník Trend. Žiadosť o prevzatie podniku už posudzuje Protimonopolný úrad Slovenskej republiky.

Fiľo sa zameral na potraviny
Ryba Košice zďaleka nie je prvý podnik, o ktorý podnikateľ Fiľo prejavil záujem. Do jeho potravinárskeho portfólia patria mäsokombináty Tauris z Rimavskej Soboty a MäsoSpiš zo Spišskej Novej Vsi, ako aj mäsokombinát Fabuš. "Tauris plánuje naďalej intenzívne rozvíjať a posilňovať postavenie tradičných značiek patriacich do portfólia košickej Ryby," konštatuje spoločnosť.

Súčasný majiteľ košickej firmy, Jozef Gima sa k podrobnostiam transakcie odmietol vyjadriť. Pre HN však na otázku, či by firmu predal pred časom povedal: „Nikdy nehovor nikdy. Práca vo firme ma však baví, túto firmu mám rád.“ Vedenie Taurisu neavizuje, že by po prevzatí podniku chystala akékoľvek zmeny vo vedení spoločnosti z Košíc.

Podnik Ryba Košice je dlhodobo úspešnou a stabilnou firmou. Prežila aj ťažké časy socializmu a následnej zmeny režimu. Značka Ryba sama osebe funguje už 70 rokov. O pozíciu top hráča vo svojom segmente sa táto spoločnosť pod vedením Jozefa Gima naťahuje iba s konkurenciou v Žiline. Dnes Ryba v Košiciach zamestnáva približne 300 zamestnancov a jej obrat vlani dosiahol takmer 30 miliónov eur.

Nejde o monopol
Prípadné prevzatie podniku Ryba Košice spoločnosťou Eco-Invest už musí odobriť len protimonopolný úrad. Podľa maloobchodného analytika Ľubomíra Drahovského sa celá transakcia bude dať zrealizovať bez akýchkoľvek problémov. „Určite nejde o monopol. Podnikateľ Fiľo sa týmto krokom snaží len rozšíriť svoje portfólio potravinárskych spoločností,“ tvrdí Drahovský. Ryba Košice je podľa neho známa značka, ktorá má vybudovanú dobrú pozíciu na trhu.

Zdá sa, že zlúčenie spoločností je výhodou pre obe strany. Eco-Invest získa ďalší, v slovenských podmienkach výrazný potravinársky podnik a Ryba Košice zas silného partnera. „Košický závod bude môcť pod záštitou silnejšej spoločnosti lepšie konkurovať svojmu rivalovi zo Žiliny,“ domnieva sa Drahovský.

Úspešný rok
Fiľo, ktorý sa radí do pätice najbohatších Slovákov, stihol počas posledných mesiacov zariadiť už viacero obchodných transakcií. V Prahe sa mu podarilo odkúpiť budovu niekdajšieho kláštora, známu pod názvom U Hybernů. Tam plánuje presunúť aj sídlo svojej spoločnosti Eco-Invest. Tá má dosiaľ sídlo v Ružomberku, kde Fiľo vlastní 49 percent v tamojších papierňach.

Zmena adresy spoločnosti by však nemala mať žiaden dosah na Fiľove transakcie na Slovensku. „Pri podobných transakciách sa vždy posudzuje to, koľko percent trhového podielu má ktorý hráč a v akom segmente. Rovnako aj to, aké by bolo výsledné postavenie na trhu a či by toto postavenie neohrozovalo konkurenciu. Sídlo firmy na to nemá žiaden vplyv,“ tvrdí Michal Kozub, analytik spoločnosti Home Credit.

Špekuluje sa o tom, že by Fiľo mieril do Prahy pre nižšie daňové zaťaženie. To je v Česku 19-percentné, zatiaľ čo u nás je pre firmy až 22 percent.

01 - Modified: 2024-04-11 09:01:14 - Feat.: - Title: Sto rokov rybích lahôdok zo Žiliny 02 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacnejšie veľkonočné nákupy? Reťazec zrušil daň z pridanej hodnoty pre stovku základných potravín 03 - Modified: 2024-03-06 09:48:28 - Feat.: - Title: Štát nás dostal do kritickej situácie, tvrdia pekári. Zmena legislatívy sa odráža aj na cenách chleba 04 - Modified: 2024-03-01 12:44:00 - Feat.: - Title: Potravinári môžu žiadať o odvodovú úľavu za marec. Rozšíril sa aj ich okruh 05 - Modified: 2024-03-01 13:47:10 - Feat.: - Title: Mikroténové vrecká z obchodov čoskoro zmiznú alebo si za ne zaplatíme
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:11