Reuters
StoryEditor

Predpoveď zo začiatku roka na vysoký rast striebra sa naplnila

24.08.2016, 00:00
Každoročné Šokujúce predpovede Saxo Bank predstavujú nepravdepodobné a preto podceňované udalosti. Ak by k nim však došlo, mali by významný vplyv na svet financií.

Jednou z najdiskutovanejších tohtoročných predpovedí bola predikcia Oleho Hansena, hlavného komoditného stratéga Saxo Bank, že na trhu striebra dôjde k oživeniu a rastu o 33 percent.

Cena striebra sa v decembri, keď sa predpoveď zostavovala, pohybovala okolo úrovne 14 dolárov za uncu. Sme ešte len v ôsmom mesiaci roka a nepravdepodobná predpoveď O. Hansena sa naplnila. Na začiatku augusta stála unca striebra 20,63 dolárov, čo je zhodnotenie o viac ako 50 percent.

Predpoveď analytika sa zakladala na politických opatreniach smerujúcich k zníženiu emisií oxidu uhličitého prostredníctvom podpory pre obnoviteľné zdroje. Tento trend mal viesť k zvýšeniu priemyselnej potreby striebra, ktoré sa používa na výrobu solárnych článkov.

Ďalším dôvodom bolo predpokladané zvýšenie sadzieb zo strany Fedu: "Na prelome novembra a decembra sme mali veľmi pozitívny výhľad pre zlato, pretože sme predpokladali, že sa zlato bude, vďaka očakávanému zvýšeniu sadzieb v USA, viac predávať. Zo skúsenosti vieme, že zlato zvyčajne zažíva počas prvých dvanástich mesiacov po prvom zvýšení sadzieb oživenie. Oživenie žltého kovu malo potenciál výrazne podporiť aj striebro, a to vzhľadom k lepším fundamentálnym ukazovateľom zníženej produkcie a značného dopytu," uviedol analytik.

Reálne dôvody oživenia spočívajú najmä v celosvetovej neistote, ktorá trvá už od januárového chaosu na komoditných trhoch. Paniku, ktorá sa v januári rozvinula na trhoch po tom, čo skolabovala ropa a Čína dovolila ďalšie oslabenie svojej meny, sme vôbec nepredpokladali. Tento vývoj spočiatku podporoval len zlato, pretože hedžové fondy sa rýchlo snažili zmeniť svoje pozície z rekordných short na primerané long.

Ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie zo strany Japonska a Európy následne viedlo k prepadu výnosov z dlhopisov, vďaka čomu drahé kovy aj naďalej posilňovali. Predreferendová horúčka potom striebro posunula dokonca nad hranicu šokujúcej predpovede Saxo Bank pre celý rok.

Dôvod, pre ktorý sa striebru tak darí, môžeme nájsť v jeho relatívnej hodnote. Po prvotnom posilnení zlata sa obchodníci aj investori začali obzerať po relatívnej nižšej hodnote u iných kovov a našli ju u striebra, ktoré sa v marci obchodovalo na najnižšej úrovni voči zlatu od času vypuknutia finančnej krízy v roku 2008.

Od svojho vrcholu z 1. augusta však cena striebra zaznamenala miernu korekciu. Aktuálne to je na úrovni zhruba 19 dolárov za uncu. Vyvolal to skôr nedostatok likvidity pre končiace kontrakty na striebro, ako zmena vo fundamentoch. Aj napriek miernemu poklesu je aktuálna cena striebra 35 percent nad decembrovou hodnotou.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 15:45