Reuters
StoryEditor

Komodity sa tento rok tešia rastúcej popularite (komentár)

05.10.2016, 00:00
Obchody sprostredkované prostredníctvom nasej obchodnej platformy naznačujú, že medzi investormi v tomto roku významne rastie záujem o obchodovanie s komoditami. Medzi najobchodovanejšie patrí ropa, zlato, striebro a meď.

Kým trh s meďou kvôli spomaleniu čínskej ekonomiky stagnuje, cena zlata stúpa. Zlato sa teraz pohybuje okolo úrovne 1 300 dolárov za trójsku uncu, a vyzerá to, že sa vydalo vyrovnať straty z predchádzajúcich rokov.

Dá sa očakávať, že porastie aj cena ropy. Tá má podľa analytikov Saxo Bank svoje cenové dno už za sebou a z dlhodobého hľadiska obchodovanie s ňou by malo byť opäť ziskové. K rastu ceny výrazne prispievajú i správy o dohode krajín OPEC o obmedzení ťažby.

Investovanie do komodít je zaujímavou alternatívou k akciám a fondom pre dynamických, ale aj konzervatívnych investorov. Obchod s komoditami ponúka atraktívny a ľahko dostupný trh futures, CFD a ETF, ktoré sú vhodnými investičnými nástrojmi pre obchodovanie v časoch veľkých výkyvov.

V rebríčku top piatich najobchodovanejších komodít u nás, sa na prvom mieste dlhodobo umiestňuje americká ropa, nasledovaná zlatom, britskou ropou, striebrom a meďou.

Ropa / Crude WTI

Po prepade ceny ropy minulý rok, dosiahla jej cena svoje dno v januári. Odvtedy postupne rastie. Rast ceny ropy je podľa našich analytikov nevyhnutný, s čím by mali počítať najmä dlhodobí obchodníci. Cena americkej ropy je pritom do značnej miery ovplyvňovaná nestabilitou geopolitickej situácie, čo ponúka príležitosť k ziskom krátkodobým obchodníkom.

Ropa - Crude Brent

V prípade britskej ropy Brent panuje podobná situácia ako v prípade americkej ropy WTI. Volatilita ceny je nárazová, predajná a nákupná cena sa preto poväčšine času pohybuje v úzkych rozmedziach.

Zlato

Cenu zlata podľa našich analytikov významne ovplyvňujú tendencie európskych a ázijských bánk balansovať na hranici záporných sadzieb, čo výrazne znižuje možnosti tých, ktorí chcú zhodnocovať voľné peniaze. Pád svetových výnosov je jedným z dôvodov, pre ktorý zo strany firemných investorov rastie dopyt po zlate. Medziročný nárast o 25 percent zaručuje aj to, že zlato má dostatočnú publicitu v médiách, čo zvyšuje jeho atraktivitu u dlhodobých investorov.

Striebro

Striebro je zlato na steroidoch. Toho využívajú investori, ktorí ťažia z vysokej volatility cien striebra, ktorá je väčšia ako u zlata. Aj napriek tomu dochádza v posledných mesiacoch k určitému poklesu záujmu.

Meď

Meď je medzi priemyselnými kovmi používaná ako meradlo a často funguje ako zástupca celého komoditného sektora. Zatiaľ čo väčšina komodít sa v tomto roku silno zotavila, meď zažíva problémy. Dôvodom je jej rastúca produkcia a zároveň slabší dopyt zo strany Číny, ktorá je najväčším spotrebiteľom priemyselných kovov na svete. Ceny medi preto dlhodobo stagnujú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:15