Michel SapinReuters
StoryEditor

Francúzsky minister financií pre HN: Dane výrazne znížime

20.11.2016, 23:00
Francúzsky minister hospodárstva a financií Michel Sapin pre HN o nových krokoch zameraných na zvyšovanie konkurencieschopnosti spoločností.

Korporátna daň vo Francúzsku sa zníži na 28 percent, tvrdí Sapin.

Vláda prezidenta Francoisa Hollanda prijala po nástupe k moci viacero reforiem vrátane zmien v daňovom systéme. Napriek tomu ekonomika stále trpí niektorými problémami. Aké výsledky priniesli tieto reformy?
V prvom rade, ak chcete posudzovať ekonomiku nejakej krajiny, jej vývoj, výkonnosť a účinnosť ekonomickej politiky, tak pri tom vždy musíte zohľadniť jej štartovaciu pozíciu. Je pravda, že francúzska ekonomika a francúzske spoločnosti v priebehu posledných desiatich rokov stratili veľkú časť svojej konkurencieschopnosti.

Čo chcete s touto situáciou urobiť?
Francúzsko je veľká ekonomika, a preto sa vždy porovnáva s veľkými krajinami, ku ktorým patrí napríklad Nemecko. Práve Nemecko začiatkom tohto tisícročia úspešne zaviedlo niekoľko dôležitých hospodárskych reforiem, vďaka ktorým sa mu podarilo získať späť veľkú časť svojej konkurencieschopnosti. Tieto reformy boli mimoriadne účinné a Nemecku pomohli k tomu, aby sa stalo veľmi výkonnou ekonomikou eurozóny.

Takže o niečo podobné sa teraz snaží aj Francúzsko?
My sme takéto kroky vtedy neurobili a potrebovali sme to zmeniť. Museli sme zabezpečiť, aby samotný štát výrazne prispel k obnove konkurencieschopnosti francúzskych spoločností i celej ekonomiky ako takej. Prispôsobili sme tomu daňovú politiku, odvody i ďalšie veci. A ja vopred odpovedám na každú jednu otázku, že tento kurz mienime aj udržať.

Priniesli už tieto zmeny svoje ovocie?
Určite áno. Odhadujeme, že vďaka týmto opatreniam ušetria francúzske spoločnosti na daniach či rôznych odvodoch zhruba 40 miliárd eur. Počítame s tým, že túto sumu biznis ušetrí za štyri roky, konkrétne v období rokov 2014 až 2017.

Nemali ste kvôli tomu problém s výpadkom v štátnom rozpočte?
Samozrejme, tieto zmeny musia byť v rozpočte nejakým spôsobom kompenzované. Keby sme to urobili inak a tieto škrty na daniach či odvodoch nezaviedli, už teraz by sme mali deficit štátneho rozpočtu pod požadovanými tromi percentami hrubého domáceho produktu. Na druhej strane, tieto opatrenia sú veľmi účinné. Poviem vám dve kritériá, na základe ktorých sme ich prijali. Tým prvým bola skutočnosť, že francúzske spoločnosti už neinvestovali v dostatočnej miere tak, ako predtým.

Po prijatí spomínaných opatrení sa to zmenilo?
Áno. Investície francúzskych súkromných spoločností teraz opäť rastú. V priebehu posledného roka zaznamenali štvorpercentný rast, čím dosiahli predkrízovú úroveň z roku 2007.

A to druhé kritérium?
Druhým dôležitým kritériom je vytváranie nových pracovných miest v súkromnom sektore. Hovorím teraz čisto o privátnom sektore, a nie o sociálnej politike či o akejkoľvek inej politike, ktorá by podporovala tvorbu pracovných miest. V súkromných spoločnostiach vzniklo za posledný rok 130-tisíc pracovných miest. Takéto číslo sme tu nemali od roku 2007. Znamená to, že nezamestnanosť klesá. Viac investícií prinesie väčšiu zamestnanosť. A priamo s tým súvisí účinnosť našej politiky znižovania daní a odvodov. Takže aj to je dôvod, prečo v tom chceme pokračovať. Preto som aj prišiel s návrhom na zníženie daní, keďže korporátna daň vo Francúzsku je veľmi vysoká. Momentálne je na úrovni 33,3 percenta, je teda jednou z najvyšších v Európskej únii.

Na koľko ju chcete znížiť?
Navrhol som, aby sa korporátna daň pre francúzske súkromné spoločnosti postupne znížila na 28 percent. No a parlament tento môj návrh prijal. Z politického hľadiska bola na túto tému veľká diskusia. Nebolo úplne jednoduché presadiť, aby sa toto zníženie týkalo všetkých spoločností, nielen malých a stredných podnikov. Nakoniec sme dosiahli kompromis, že daň sa zníži všetkým firmám v nasledujúcich štyroch rokoch. V roku 2020 tak všetky súkromné spoločnosti budú platiť korporátnu daň vo výške 28 percent. Je to dôkaz našej snahy a vôle udržať trend znižovania daní a odvodov pre francúzske podniky s cieľom vybudovať ich silnú konkurencieschopnosť.


Kto je Michel Sapin
Muž, ktorý už v roku 1975 vstúpil do francúzskej Socialistickej strany, má za sebou bohatú politickú kariéru. Začiatkom 90. rokov šéfoval ministerstvu financií a hospodárstva vo vláde prezidenta Francoisa Mitteranda. Začiatkom tisícročia viedol v kabinete prezidenta Jacqua Chiraca rezort verejnej správy. Do ministerského kresla si opäť sadol začiatkom apríla 2012 po príchode socialistického prezidenta Francoisa Hollanda. Najprv šéfoval rezortu práce a od apríla 2014 je ministrom financií. Koncom augusta 2016 do jeho portfólia opäť pribudol aj rezort hospodárstva.

01 - Modified: 2024-05-03 12:58:38 - Feat.: - Title: Relácia Elementy ženy: Tréner Tomáš Mihálik o výhodách silového tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 09:21