StoryEditor

Päť filmov, ktoré musíte ako podnikateľ vidieť (video)

17.08.2011, 00:00
Päť filmov, ktoré musíte ako podnikatelia vidieť, a ktoré vás môžu v podnikaní inšpirovať.

Americký server Inc. vybral filmové perly, ktoré môžu ovplyvniť váš pohľad na biznis. Vžite sa do role majiteľa leteckej spoločnosti či internetového impéria.

1. Wall Street, natočené 1987

Wall Street patrí medzi legendárne snímky. Mladý maklér z Wall Streetu, Bud Fox (Charlie Sheen), chce za každú
cenu uspieť vo veľkom svete financií. Usiluje preto o stretnutie s bezohľadným a veľmi vplyvným obchodníkom Gordonom Gekkom (Michael Douglas).

Gekko sa nakoniec stane Foxovým "učiteľom", ktorý ho núti k nečestným a nelegálnym obchodným praktikám. Za zneužívanie informácií v obchodnom styku nakoniec Fox skončí vo väzení. Chamtivosť sa občas nevypláca.

2. Sociálna sieť, natočené 2010

Sociálna sieť je snímka o zakladateľovi sociálnej siete Facebook Markovi Zuckerbergovi, ktorý sa stal najmladším miliardárom planéty. Počas svojej cesty za úspechom si však narobil nepriateľov, kvôli ktorým nakoniec čelil niekoľkým súdnym žalobám.

Film poskytuje ukážku toho, ako môže podnikanie zamotať vaše vzťahy s priateľmi (foto: Columbia TriStar Marketing Group).

https://www.youtube.com/embed/lB95KLmpLR4

3. Letec, natočené 2004

V oscarovom príbehu Howarda Hughesa (Leonardo DiCaprio) môžete sledovať jeho cestu z režisérskej stoličky do úlohy majiteľa aeroliniek. Film ukazuje boj aeroliniek Trans World Airlines s oveľa väčším hráčom Pan American Airlines.

Aj keď Hughesa trápili počas konkurenčného boja psychické problémy, nikdy sa nevzdal. A z toho plynie aj podnikateľské ponaučenie - nebáť sa súperenia s firmami, ktoré sú väčšie ako vaša (foto: Miramax Films).

https://www.youtube.com/embed/zikFDK4cuQA

4. Jerry Maguire, natočené 1996

Úspešný športový agent Jerry Maguire dostane výpoveď v okamihu, keď opustí svoje bezohľadné praktiky a začne sa v práci riadiť férovými pravidlami. Rozhodne sa preto založiť svoju vlastnú agentúru. Aj keď začiatky sú veľmi ťažké, nakoniec zistí, že so svojou vlastnou firmou je oveľa úspešnejší a spokojnejší.

Film tak môže poskytnúť návod vo chvíli, keď premýšľate, že začnete pracovať sami na seba (foto: TriStar Pictures).

https://www.youtube.com/embed/BzqH1U7YZqs

5. Piráti zo Silicon Valley, natočené 1999

Televízny film o začiatku súboja firiem Apple a Microsoft, ktorý začal v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Steva Jobsa hrá Noah Wyle a Billa Gatesa Anthony Michael Hall. I keď film má vymyslenú zápletku, dobre ukazuje neľútostné súperenie, ktoré sa medzi oboma podnikateľmi rozpútalo.

https://www.youtube.com/embed/lEyrivrjAuU

Možno vás niektoré metódy inšpirujú aj vo vašom podnikaní (foto: Turner Network Television).

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/firemne-financie, menuAlias = firemne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 14:33