StoryEditor

Firemné auto vám môže ušetriť peniaze

22.11.2011, 23:05
Ako postupovať pri nákupe firemného auta. Kde kúpu nahlásiť a na čo nezabudnúť.

Automobil, či už osobný alebo nákladný, je bežnou súčasťou podnikania. Súčasná legislatíva je výsledkom procesu, ktorému predchádzali za uplynulé roky rôzne obmedzenia a limity pri obstarávaní najmä osobného automobilu. Najmä limity na obstarávaciu cenu, nemožnosť uplatniť odpočet DPH na osobné automobily a príslušenstvo.
   
Podľa súčasných právnych predpisov má podnikateľ možnosť rozhodnúť sa hneď pre viacero spôsobov obstarania automobilu s rôznym vplyvom na daňový základ.

  • Nákup automobilu do majetku spoločnosti v hotovosti alebo na úver
  • Obstaranie automobilu do majetku formou finančného leasingu


Nákupom automobilu do majetku spoločnosti sa obstarávacia cena auta zahrnie do základu dane formou odpisov majetku. Ak podnikateľ obstará a zaradí automobil do majetku tak, že je v evidencii majetku k 31.12, má nárok na celoročný odpis. Preto sa mnohí podnikatelia rozhodujú pre kúpu pred skončením účtovného a daňového obdobia.

Lízing využívajú najmä podnikatelia, ktorý nechcú alebo nemôžu obstarať automobil s okamžitým negatívnym dopadom na cash flow. Hoci z právneho hľadiska sa stáva automobil majetkom až po splatení celej sumy, podľa účtovných postupov sa o ňom účtuje ako o majetku spoločnosti. Vo finančných výkazoch zvyšuje aktíva spoločnosti. Do základu dane sa rovnako zahrnie postupne formou odpisov.

Okrem odpisov majetku, ktorý nemá priamy vplyv na cash flow, si podnikateľ môže do daňových nákladov zahrnúť aj skutočne reálne vynaložené výdavky na :

  • Spotrebované pohonné látky
  • Havarijnú a zákonnú poistku
  • Opravy a údržbu
  • Ďalšie náklady ako parkovné , diaľničné známky a pod.
  • Daň z motorových vozidiel
  • Technické zhodnotenie

Daň z motorových vozidiel a ohlásenie začatia používania na daňovom úrade 

Dôležité pri uplatnení výdavkov na automobil je ohlásenie začatia používania automobilu na podnikanie a zaplatenie dane z motorových vozidiel. V praxi sa stretávame s tým, že podnikateľ neohlási začatie používania automobilu na podnikanie na daňovom úrade. Treba tak urobiť do 30 dní od začatia alebo skončenia používania automobilu na podnikanie. Daň z motorových vozidiel je potrebné zaplatiť aj v prípade, ak sa použije na podnikateľské účely súkromný automobil alebo automobil použije zamestnanec.

Správcom dane je miestne príslušný daňový úrad v ktorého mieste pôsobnosti je automobil na podnikanie prihlásený. Dobrou pomôckou na zistenie miestnej príslušnosti je ŠPZ vozidla. Predpísané tlačivo je zverejnené na stránke www.drsr.sk

Sadzby dane z motorových vozidiel sa líšia podľa jednotlivých krajov a objemu zdvihového motora. Za rok 2011 sa musí daňové priznanie podať a daň zaplatiť do 31.1.2012 

Michaela Ščepánková
ES-TAX SERVICES spol. s r.o.
www.es-tax.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/firemne-financie, menuAlias = firemne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 09:10