StoryEditor

Hľadáte nástupcu? Deti nemusia byť správna voľba

15.11.2011, 23:00
Hľadanie nástupcu do čela firmy skrýva mnohé nebezpečenstvá a môže skončiť až bankrotom.

Cítite, že po mnohých rokoch riadenia svojej vlastnej firmy sa túžite odpútať od riešenia nezaplatených faktúr, náročných zákazníkov, či dotieravej konkurencie a konečne si oddýchnuť? Asi prišiel čas odovzdať firemné "žezlo" niekomu neopotrebovanému so sviežimi nápadmi a nekončiacou energiou. V súčasnosti pritom podobné starosti riešia celá generácia prvých porevolučných podnikateľov, ktorí by už radi odišli do dôchodku.

Deti majú začať od piky

Ak ste sa rozhodli ponechať firmu v rodinných rukách, mali by vaši potomkovia spoznať fungovanie spoločnosti takzvane od piky. Mali by tam začať pracovať ako brigádnici cez prázdniny. Po skončení školy si môžu urobiť takzvané koliesko, aby vedeli, ako celá firma vlastne funguje.

Potomkovia by mali pracovať po škole niekoľko rokov v inej spoločnosti, kde sa naučia presadiť a dokážu sami sebe, či sú vhodní pre riadenie iných ľudí.

Treba si dať pozor pred utvrdzovaním detí v presvedčení, že raz budú firmu riadiť alebo vlastniť oni. Istota nikoho nemotivuje a nenúti k maximálnemu výkonu.

Výber zvnútra spôsobí exodus

Ak však potomkovia nemajú podnikateľského ducha či sa chcú realizovať v inom odbore, je zbytočné ich presviedčať.

Aké sú teda zásady pre hladké odovzdanie vedenia? Ak ste sa definitívne rozhodli firmu predať, nechajte si na priebeh celého procesu minimálne rok, radšej však dva roky času. Počas tejto doby sa postupne zbavíte operatívneho riadenia a zvyknete si, že máte menej informácií o chode firmy ako doteraz. Väčší pokoj môžete využiť napríklad pre hľadanie nových príležitostí na trhu. Nápady samozrejme konzultujte s vašimi potenciálnymi zástupcami.

Komunikácia oboma smermi je základom úspechu. Nástupca si zvykne v dôležitých krokoch veci konzultovať a rád sa príde" pochváliť "s nápadmi aj v čase, keď to od neho už vlastník v penzii ani nebude vyžadovať.

Ak nemáte potomkov, ktorým by ste mohli spoločnosť odovzdať, skúste pátrať v radoch súčasných zamestnancov. Je však potrebné dávať si pozor na tých, ktorých už postihla "prevádzková slepota". Kým manažér zvonku často firmu obohatí novými nápadmi a netradičnými spôsobmi riešenia, súčasný tím môže byť trochu strnulý. "Domáci" výber môže tiež často spôsobiť odliv kvalitných a skúsených manažérov, ktorí neboli vybraní. Väčšina ľudí, ktorí sa cítili byť vhodnými nástupcami, firmu veľmi skoro opustí, ak dôveru nedostanú.

Riešením môže byť najatie externého manažéra prenajatého iba na prechodnú dobu šiestich mesiacov až roka, ktorý prevedie firmu náročným obdobím zmeny vedenia a majiteľov. Človek, ktorý prišiel zvonka, môže vykonať aj nepopulárne opatrenia, ktorých by sa nástupca z radov zamestnancov či rodinných príslušníkov ihneď po zvolení bál. Môže zohrať aj zaujímavú úlohu v tom, že nástupcu odporučí on a tým ochráni majiteľa pred prípadnými negatívnymi reakciami zo strany zamestnancov. Externého manažéra tiež majiteľ môže využiť pri rozhodovaní, ktorý z doterajších manažérov bude pre prevzatie vedenia najvhodnejší. Vedúca pozícia je dočasne obsadená, nikto nevie, na ako dlho a majiteľ má možnosť v pokoji sledovať vývoj, spoluprácu v tíme a charaktery ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/firemne-financie, menuAlias = firemne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 01:11