StoryEditor

Myslite dopredu. Šetrite na daniach už teraz

19.10.2011, 00:00
Čo môžete urobiť pre vaše podnikanie a optimalizáciu daní posledný kvartál v roku ?

Pred skončením roka je dobré pamätať, že veľa vecí sa môže podariť zrealizovať ešte v posledných mesiacoch kalendárneho ale aj účtovného obdobia, je možné ešte dobehnúť.  Využite posledné mesiace na úvahu a činnosti, ktoré môžu pomôcť Vášmu podnikaniu a optimalizácii daňového základu.

1. Výnosy 

Je čas porovnať plánované aktivity s realitou. Podarilo sa naplniť očakávania, boli nové projekty efektívne ? Posledný kvartál je možné ešte čo to dobehnúť, vyjednať nové dodávky a zmluvy.

2. Náklady

V tomto období je vhodné nie len vyhodnocovať efektívnosť vynaložených výdavkov a porovnanie s plánom ale aj porozmýšľať nad výdavkami , ktoré môžu priniesť pozitívny dopad na cash flow v budúcom období. Typickým príkladom je nákup majetku . Na majetok ktorý je zaradený v majetku spoločnosti k 31.12 si podnikateľ môže uplatniť celoročný odpis 100%.  Ak plánujete v budúcnosti investície, práve nákup v IV.Q Vám môže pomôcť vylepšiť daňový základ.

3. Daňové priznanie a daňové výdavky

Posledné mesiace v roku je veľmi užitočné mať k dispozícii predbežný hospodársky výsledok a predbežnú daňovú základňu s cieľom poznať vopred odhadovanú daň z príjmu. Zájdite za svojím účtovníkom alebo daňovým poradcom a požiadajte ho o výpočet.

Ak ste fyzická osoba mali by ste okrem daňových nákladov pamätať aj na možnosť odpočítateľných položiek na daňovníka, manželku alebo daňový bonus. Maximálna výška príjmu pre znižovanie odpočítateľnej položky sa každý rok mení je odvodená od životného minima.

Ak máte málo daňových nákladov , ste fyzická osoba – podnikateľ a nie ste platca DPH riešením môže byť uplatnenie tzv. paušálnych výdavkov. Na správne rozhodnutie je tiež potrebný predbežný výpočet.

4. Odvody do poisťovní

Ďalšia užitočná rada pre podnikateľov fyzické osoby je , aby si pred koncom roka zrátali okrem predbežnej dane z príjmov aj predbežné odvody ktoré budú musieť odvádzať do zdravotnej a sociálnej poisťovne od 1.7.2012. Vysoké príjmy v roku 2012 Vás môžu dobehnúť v nasledujúcom období a nepríjemne prekvapiť.

Michaela Ščepánková
ES-TAX SERVICES spol. s r.o.
www.es-tax.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/firemne-financie, menuAlias = firemne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 04:18