StoryEditor

Kto bude novým šéfom FEDu? (komentár dňa)

Yellenovej končí vo februári prvé funkčné obdobie. Rozhodne sa ju Trump nominovať znova, alebo bude mať kľúč od dolárovej tlačiarne nového majiteľa?

Aktuálne riziká, ktoré riešia trhy v súvislosti s Tumpom, resp. americkou politickou scénou sú štyri:

  • Schopnosť presadiť stimuly (najmä daňovú reformu)
  • Geopolitka
  • Možné odvolanie Trumpa
  • Možnosť technického bankrotu USA kvôli nenavýšeniu dlhového

Jednej, celkom dôležitej veci, sa však zatiaľ príliš nevenuje pozornosť – čo bude po tom, keď šéfke FEDu Yellenovej vyprší funkčné obdobie začiatkom februára. Nová osobnosť na čele FEDu totiž môže zmeniť smerovanie jeho politiky a mať týmpádom významný vplyv na dolár a akcie.

Najväčším favoritom je podľa prieskumom bývalá dvojka v investičnej banke Goldman Sachs Gary Cohn, ktorý aktuálne pôsobí ako hlavný ekonomický poradca prezidenta Trumpa. Prieskum CNBC mu dáva 50-percentné šance.

Šance vybraných kandidátov na šéfa FEDu podľa CNBC:

CNBC

Najväčšie šance mu dáva aj prieskum Bloombergu, v ktorom oslovení ekonómovia vyberali troch kandidátov a dávali im známky od jednej do troch (tri znamená najvyššia šanca).

Šance vybraných kandidátov na šéfa FEDu podľa Bloombergu:

Bloomberg

O Cohnovom pohľade na politiku FEDu toho veľa nevieme. Existuje taká alternatíva, že bude fanúšikom uvoľnenejšej politiky ako Yellenová. Podľa zákulisných informácií z Bieleho Domu je Cohn zástancom slabšieho dolára (dokonca ho údajne kvôli tomu Trump nominoval) a jadrová inflácia pod dvoma percentami by mu skrz pribrzdenie zvyšovania úrokových sadzieb vytvorila priestor túto svoju víziu realizovať.

Trump, ktorý chce slabší dolár a nízke sadzby by určite nebol proti. Pokiaľ by tomu tak bolo, tak by sa pre dolár otvoril priestor pre ďalšie oslabenie.  Je však možné, že by po príchode do FEDu svoj názor zmenil a pokračoval by v Yellenovej postupnom zvyšovaní úročenia.

Nedá sa vylúčiť ani to, že Yellenová dostane príležitosť aj na druhé funkčné obdobie (samozrejme, pokiaľ by mala záujem). Trump ju síce v kampani ostro kritizoval, po tom, ako sa stal prezidentom, však skrotol.

Najskôr ju pochválil za jej prácu a od januára sa k FEDu nevyjadroval (čo je úctyhodný výkon vzhľadom na to, že sa na twittri vyjadruje skoro k všetkému). Navyše, americká ekonomika sa vyvíja dobre a tak sa okrem toho, že Trump chce mať všade svojich ľudí, iný dôvod pre jej výmenu hľadá ťažko.

Spomínajú sa aj ďalšie mená – republikánsky orientovaní ekonómovia Warsh, Taylor a Hubbard. Ich prípadná nominácia by naopak mohla mať opačný efekt ako Cohnova. Títo ekonómovia sa považujú skôr za zástancov utiahnutejšej politiky (všetci kritizovali kvantiatívne uvoľňovanie), čo by v praxi mohlo znamenať ešte rýchlejšie tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Trump však s vyššími sadzbami a silnejším dolárom príliš kamarát nie je, a tak sú aktuálne ich šance nízke.

Úplne bez šance však nie sú. Je možné, že Cohn nebude chcieť šéfovať FEDu, alebo aj to, že sa s Trumpom rozkmotria. Ostatne z Bieleho Domu dostávajú pod Trumpom vysokí predstavitelia „padáka“ na pravidelnej báze.

Minulý štvrtok sa objavili špekulácie, že Cohn je ako žid veľmi nahnevaný na Trumpovu reakciu útoky extrémnej pravice v Charlottesville, a že by mohol odstúpiť. Napokon zotrval, nikde však nie je napísané, že jeho spolupráca s Trumpom vydrží do nominácie nového šéfa FEDu.

Pri Trumpovej nečitateľnosti je ťažké predívdať, ako to dopadne. Nový majiteľ kľúčov od dolárovej tlačiarne však môže spôsobiť výraznejšie precenenie viacerých aktív na finančných trhoch. Najmä pokiaľ nepôjde v Yellenovej šľapajach. Na jeseň, najneskôr v zime, budeme múdrejší, ako túto tlačiareň hodlá využívať.

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2017-11-30 10:06:40 - Feat.: - Title: Eurozóna má našliapnuté na ďalší rast, ECB však varuje pred prílišným optimizmom (komentár dňa) 03 - Modified: 2017-11-29 12:49:46 - Feat.: - Title: Ako ďalej, OPEC? (komentár dňa) 04 - Modified: 2017-11-23 18:57:48 - Feat.: - Title: Trumpov nový centrálny bankár bude musieť zvládnuť hneď niekoľko nášľapných mín (komentár dňa) 05 - Modified: 2017-11-22 10:05:21 - Feat.: - Title: Akciový Black Friday (komentár dňa)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:11