StoryEditor

Dve percentá

25.09.2006, 00:00

Podľa ministra financií Jána Počiatka je vraj známe, že prostriedky získané asignáciou dvoch percent z dane z príjmu často skončili v účelovo založených organizáciách, ktoré žiadny osoh neprinášali. V ktorých? To už však minister nepovedal. Ak také organizácie sú, treba ich zverejniť a podrobiť kontrole. Druhým dychom naznačuje korupciu a neúčelné nakladanie s prostriedkami v neziskových organizáciách.
Sú pre takéto tvrdenia nejaké dôkazy? Ak áno, treba s nimi vyjsť na svetlo. Zatiaľ sa vedú len reči, ale nič konkrétne o zlom a neúčelnom vynakladaní získaných peňazí z asignácie na verejnosť nepreniklo.
Súčasná vládna garnitúra, aspoň jej najsilnejšia strana, do ktorej patrí aj minister Počiatek, deklaruje na jednej strane silné sociálne cítenie smerom k občanom s nižšími príjmami, ale zároveň na druhej strane sa chystá priškrtiť organizácie, ktoré práve s tými sociálne najbiednejšími najviac pracujú.
Zdravotnícke, ale aj školské organizácie patria k najčastejším prijímateľom asignovanej dane. Azda k najznámejším a aj k najväčším prijímateľom patrí Liga proti rakovine. Každý uzná, že peňazí smerujúcich do tejto oblasti nie je nikdy dosť. K veľkým prijímateľom patrí aj Nadácia SPP. Okrem iného podporuje vynikajúcich vysokoškolákov, ktorí sa zároveň nachádzajú aj v ťažkej sociálnej situácii. Pätina z tých, ktorým nadácia poskytla v roku 2004 štipendium, pochádzala z päť- až 10-detných rodín. Na práve prebiehajúce Bratislavské hudobné slávnosti prispela tromi miliónmi korún a na predchádzajúce dva ročníky BHS dala po dva a pol milióna korún. Alebo slovenskí skauti by bez podielu z peňazí z 2 percent dane nemohli pomáhať Vysokým Tatrám a ani slovenským hradom. A napokon o hospodárení týchto mimovládnych organizácií existujú výročné a aj auditované správy.
Minister však chce, lepšie povedané, potrebuje dostať čo najviac peňazí pod svoju priamu kontrolu, lebo inak sa rozpočet na budúci rok bude len ťažko predierať úskaliami predvolebných sľubov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:45