StoryEditor

Pre nás je lepší Gyurcsány

25.04.2006, 00:00
Už v prvých povolebných Gyurcsányových vetách sa popri desiatich miliónoch vyskytlo číslo pätnásť miliónov. Ani staronový premiér nezabúda na hlas maďarskej krvi, ktorý by sa mal ozývať nad celou Karpatskou kotlinou. (Zvláštne, že hovoria o Karpatskej kotline, keď Maďarsko nemá s Karpatmi nič spoločné.)

Už v prvých povolebných Gyurcsányových vetách sa popri desiatich miliónoch vyskytlo číslo pätnásť miliónov. Ani staronový premiér nezabúda na hlas maďarskej krvi, ktorý by sa mal ozývať nad celou Karpatskou kotlinou. (Zvláštne, že Maďdari tak často hovoria o Karpatskej kotline, keď Maďarsko nemá s Karpatmi nič spoločné.) Jednoducho, okolité krajiny si budú na maďarské ponímanie národa, ktorý patrí v lepšom prípade do predminulého storočia, v horšom do čias hunského plienenia Európy, musieť zvyknúť. Presnejšie, nie zvyknúť, ale pripraviť sa naň. Je však rozdiel, ako "maďarstvo" chápe a presadzuje Viktor Orbán a ako Ferenc Gyurcsány. Stačí si spomenúť na Orbánovu akciu s pasmi zahraničných Maďarov a kampaň a referendum za dvojité občianstvo, ktoré zasahovali do vecí susedných krajín a porovnať ich s rozumným postojom socialistov.
Porážka Orbána je ranou militantnej, veľkomaďarskej časti SMK, ktorá s ním nielen sympatizovala, ale otvorene ho podporovala. Eskalovanie požiadaviek voči slovenskej vláde, najmä smerom k autonómii, vypadne z medzivládnej slovensko-maďarskej agendy, teda určite v nejakej naliehavej forme. Vzájomným vzťahom to určite prospeje. Maďarská menšina má u nás všetky práva vyplývajúce z ústavy, nech jej predstavitelia hovoria čokoľvek. Aj teraz sú, aj za minulého režimu boli menšinové práva vysoké, dokonca s prvkami pozitívnej diskriminácie (napríklad uplatňovala sa kvóta pre občanov maďarskej národnosti pri prijímaní na vysoké školy). Supernadštandardom je Komárňanská univerzita, kde sa v maďarčine pripravujú nielen učitelia, ale aj manažéri. Bol to ústupok ostatných koaličných strán SMK, ktorý bude mať dôsledky desaťročia. O nijaké právo zatiaľ maďarská menšina neprišla. Naopak, svoje požiadavky jej predstavitelia rozširujú a nie sú ochotní povedať, kde je ich hranica, pokiaľ chcú zájsť.
Na druhej strane, "ľudové" Maďarsko pokračovalo po 2. svetovej vojne v apponyiovskej a horthyovskej asimilácii Slovákov na svojom území, kým ich prakticky nezdecimovalo. (Skúste si niekedy pozrieť na slovenské vysielanie Maďarskej televízie. Dokonca aj hlásatelia majú silný maďarský prízvuk a problémy s elementárnou gramatikou.)
Obe krajiny budú dobre vychádzať, ak sa budú spolu pozerať do budúcnosti. Na minulosť majú Slováci a Maďari príliš rozdielne pohľady -- Kossuth bol pre Maďarov národný hrdina, pre Slovákov drzý šovinista. A Holuby a Šulek zrejme naopak, veď ich maďarský súd nechal obesiť. Trianonské a Saint-Germainské dohody Maďari preklínajú, pre nás znamenali oslobodenie, nový začiatok. Ale ekonomická a kultúrna spolupráca, voľný pohyb kapitálu a osôb, naše národy spájajú a budú spájať. Patrí k tomu aj tolerancia a vzájomná úcta. A tu maďarskí socialisti neraz ukázali dobrú vôľu. O našej niet pochýb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:00