StoryEditor

Komentár HN: Konečne poriadna téma

21.02.2006, 23:00

Ministerstvá financií a sociálnych vecí splnili úlohu, ktorú im zadala vláda. Výsledná analýza o možnosti presunu výberu sociálnych odvodov na daňové úrady je tak prvým krokom k napĺňaniu veľkej spoločenskej objednávky. Zatiaľ nezachádza do konkrétností, nedá sa v nej dočítať, o koľko sa budú môcť vďaka usporeným peniazom znížiť odvody, ani ako sa nastavia vymeriavacie základy. Autori sa však pozerajú správnym smerom, kladú si správne otázky a správne identifikujú možné problémy. Cieľovým termínom je rok 2009, čo znamená dostatok času na precízne vyladenie najväčšej revolúcie vo finančnom vzťahu medzi občanom a štátom od zavedenia rovnej dane pred dvoma rokmi.
Čo nás teda (asi) čaká?
Vybavovanie všetkých povinností voči štátu na jednej prepážke. Zrejme aj zlúčenie všetkých odvodov do jedného - viaceré fondy sociálneho poistenia totiž neplnia svoju funkciu a dotujú sa navzájom. Zrušenie nezmyselného rozlišovania medzi hrubou mzdou a cenou práce. Ročné zúčtovanie, ktoré zamedzí tomu, aby niektorí jednotlivci obchádzali platenie odvodov. Možnosť vyrovnať si odvodový nedoplatok preplatkom na dani. Namiesto rôznych variabilných symbolov a daňových identifikačných čísiel len jediný identifikátor.
Inými slovami - jednoduché a jasné pravidlá. Finančné úrady vyberú koruny a Sociálna poisťovňa už bude namiesto naháňania neplatičov plniť svoju primárnu úlohu - prerozdeľovanie verejných peňazí tým, ktorí ich potrebujú. Firmám, podnikateľom aj zamestnancom odpadne zbytočná byrokracia a všetci budú spokojní.
Reforma výberu odvodov, ktorú teraz pred voľbami nadhodili dve ministerstvá, je po dlhom čase poriadnou predvolebnou témou. Obsahuje dobré idey, ktoré potešia všetkých a majú podporu naprieč celým politickým spektrom. Ak sa budú jednotlivé strany teraz predbiehať v tom, ako by nastolené myšlienky rozvinuli a ďalej rozpracovali, máme sa na čo tešiť: rok 2009 bude nielen rokom eura, ale aj rokom výrazne menšej miery šikanovania občana štátom.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hantuchovú opäť zastavila Venus
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 05:35