StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

30.06.2003, 00:00
The Washington Post
Počas tých rokov, ktoré som strávil v Senáte, v krajine vládlo deväť prezidentov. Demokratov aj republikánov, ktorí nominovali 20 sudcov do Najvyššieho súdu. Niektorých potvrdil Senát jednomyseľne či drvivou väčšinou. Niektorí neprešli o vlások, ďalší prešli len tak-tak po ukončení rozpravy, istý nominant sa po búrlivej debate radšej stiahol. Súčasný prezident ešte nepredložil Senátu svoje nominácie na sudcov Najvyššieho súdu. Môže si zvoliť cestu úprimnej konzultácie so Senátom, ako to predpokladá náš ústavný systém, alebo môže Kongres rozdeliť rozvratnou nomináciou. (Rola Senátu, Edward M. Kennedy, demokratický senátor z Massachusetts, 29. 6.)

Népszabadság
Lopta je na maďarskej strane, tvrdí slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, podľa ktorého ďalšie kroky slovenskej vlády v súvislosti s krajanským zákonom určí správanie budapeštianskeho kabinetu. V podobnom duchu sa vyjadril aj minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Ten povedal, že Slovensko ponechalo potrebný diplomatický priestor na ďalšie rokovania o podpore zachovania jazykovej a kultúrnej identity Maďarov žijúcich na Slovensku, ale rokovať mieni iba v rámci medzivládnej zmiešanej komisie. Predseda SMK Béla Bugár tvrdí, že Rada Európy svojou rezolúciou čiastočne spochybnila slová maďarského ministra zahraničných vecí Lászlóa Kovácsa, ktorý tvrdil, že s upravenou verziou krajanského zákona súhlasili európske inštitúcie. Ak však tri koaličné strany urobia nejaké protiopatrenia, SMK podľa neho urobí rozhodné kroky. Politické kruhy na Slovensku naďalej tvrdia, že už je potajomky pripravený protizákon, ktorý by zakázal činnosť združenia alebo nadácie, ktorá by sprostredkovala poskytovanie finančných prostriedkov v rámci podpory, a osoba, ktorá by takúto podporu dostala, by zaplatila stopercentnú daň do slovenskej štátnej pokladnice. (Lopta je na maďarskej strane, do, 27. 6.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 22:22