StoryEditor

Dobrý minister a zlí riaditelia

04.07.2005, 00:00
Zdravotné sestry a pôrodné asistentky protestujú proti nízkym platom. Na svoju sociálnu situáciu sa rozhodli upozorniť akciou pred parlamentom. Minister zdravotníctva nepovažuje túto formu za najvhodnejšiu. Podľa neho by mali rokovať so zamestnávateľmi prostredníctvom odborových alebo iných organizácií. Aj preto minister nariadil riaditeľom zdravotníckych zariadení, aby s nimi dnes túto otázku rozdiskutovali.

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky protestujú proti nízkym platom. Na svoju sociálnu situáciu sa rozhodli upozorniť akciou pred parlamentom. Minister zdravotníctva nepovažuje túto formu za najvhodnejšiu. Podľa neho by mali rokovať so zamestnávateľmi prostredníctvom odborových alebo iných organizácií. Aj preto minister nariadil riaditeľom zdravotníckych zariadení, aby s nimi dnes túto otázku rozdiskutovali. Minister Zajac od začiatku stavia zdravotné sestry do popredia a zdôrazňuje ich významnú úlohu v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Neraz sa na stretnutiach s novinármi postavil na ich stranu a protestoval proti názoru, že sú len pomocnou silou lekárov. V najnovšom stanovisku ich dokonca označil za "životne dôležitý pilier zdravotnej starostlivosti". Vyzerá to teda, že dobrý minister robí čo môže a zlí riaditelia nemocníc môžu za to, že stovky zdravotných sestier odchádzajú za prácou do zahraničia. Veď ich priemerný plat je na Slovensku okolo 8 500 korún. Za prácou odchádza za hranice desaťnásobne viac sestier ako lekárov, potvrdili to aj viacerí riaditelia nemocníc. Komora sestier preto požaduje zvýšenie minimálnych platov na 1,5-násobok priemernej mzdy, ktorá bola v minulom roku 15 825 korún. Minister Zajac vyhlásil, že "už niekoľkokrát upozornil listom riaditeľov nemocníc, že nie je prípustné znižovať sestrám a pôrodným asistentkám príjmy, skôr naopak". Odborári však tvrdia, že takýto list môže a nemusí existovať. Isté je vraj len to, že minister Zajac sa nezasadzoval špecificky o žiadnu zo skupín zdravotníckych pracovníkov a o platových podmienkach sa rokuje pre všetkých rovnako. A v tejto oblasti je situácia nasledujúca. V decembri 2004 podpísal po veľkom otáľaní minister Zajac Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa pre verejnú službu na rok 2005. V nej je okrem iného uvedená valorizácia platov aj pre zdravotníkov o päť percent od 1. júla. S tým však zrejme nemohol vnútorne súhlasiť, a preto začiatkom tohto roka poslal riaditeľom nemocníc ďalší list, v ktorom ich žiadal, aby pri otázkach platov postupovali výlučne podľa Zákonníka práce. Návrh poslanca Vojtecha Tkáča, aby sa jednoznačne stanovila platnosť odmeňovania aj pre zamestnancov zdravotníckych zariadení, neprešiel o jeden hlas. Riaditelia nemocníc mali dať kolektívne zmluvy do súladu so Zákonníkom práce do 1. júla, pričom dohodnutý rozsah zvýhodnení nemal presahovať možnosti dané Zákonníkom práce a reálne ekonomické možnosti zamestnávateľa. Poslankyňa Zuzana Martináková povedala, že sestry chcú najmä jasné pravidlá, čo je legitímna požiadavka každého zamestnanca. Zdá sa však, že minister, hoci navonok bráni sestry, poza ich chrbát na riaditeľov nemocníc tlačí, aby v otázke platov negarantovali ani len päťpercentnú valorizáciu. A to sa v zdravotníctve platy nemenili od roku 2000.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:13