StoryEditor

Glosa Obrátená kamera

03.06.2005, 00:00
V čase, keď sa rozličné miesta vážne zaoberajú otázkou, či možno z hľadiska dodržiavania ľudských práv používať v novinárskej práci napríklad skrytú kameru, prichádzam s myšlienkou zostrojiť obrátenú televíznu a filmovú kameru. Bola by vhodná na snímanie programov, ktoré sa dostali na naše obrazovky s oneskorením a dnes u nás predstavujú najnovší módny výkrik. Zdá sa totiž, že v prípade reality šou je oveľa zaujímavejšie nie to, čo sa deje pred objektívom kamery, ale za ňou i po oboch jej stranách.

V čase, keď sa rozličné miesta vážne zaoberajú otázkou, či možno z hľadiska dodržiavania ľudských práv používať v novinárskej práci napríklad skrytú kameru, prichádzam s myšlienkou zostrojiť obrátenú televíznu a filmovú kameru. Bola by vhodná na snímanie programov, ktoré sa dostali na naše obrazovky s oneskorením a dnes u nás predstavujú najnovší módny výkrik. Zdá sa totiž, že v prípade reality šou je oveľa zaujímavejšie nie to, čo sa deje pred objektívom kamery, ale za ňou i po oboch jej stranách. Keď ktorýsi politik vyslovil to pamätné "takmerheslo", že na Slovensku je to tak, zožal vlnu výsmechu. Pritom niet pochybností o tom, že vysmiať by sme sa mali predovšetkým sami sebe. Nielen preto, že nás reality šou doslova beztrestne vodia za nos, ale že nám nastavujú zrkadlo. Nie krivé, ale ozajstné -- dokonale vyleštené a nablýskané. Iba my sa naň často hneváme, hoci ukazuje iba našu, s prepáčením, krivú "hubu". Takmer denne dokazujeme, že v našom rebríčku hodnôt je na prvom mieste gýčovitý inventár vily na Pereši a preplnený šatník jej majiteľov v jednej reality šou, že najvyššie morálne hodnoty predstavuje skupinka tanečníkov inej reality šou, ktorí dokazujú, najmä mládeži a, žiaľ, aj deťom, že najlepší relax možno dosiahnuť spoločnou návštevou erotického salónu, a priam padáme do mdlôb od nadšenia nad spevákom ďalšej reality šou, ktorý už svojim fanúšikom ukázal doslova všetko vrátane najintímnejších častí svojho tela. Áno, priatelia, to sú skutoční hrdinovia dňa, kam sa na nich hrabú tí včerajší opľuvaní hrdinovia socialistickej práce! Nefrflime, že svet je už raz taký, radšej si priznajme, že my sme už raz takí. To je však veľmi, veľmi ťažké, však?

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:39