StoryEditor

Poznámka: Plnou parou back!

18.07.2006, 00:00

Slovensko-české vzťahy neboli nikdy také srdečné ako práve uplynulý víkend. Odchádzajúci český premiér si padol do náručia s novým slovenským. Nejedno oko od dojatia zaplakalo. Obaja premiéri však ešte vymysleli, ako slovensko-české, respektíve česko-slovenské vzťahy utužiť ešte viac. Obnovíme značku "made in Czechoslovakia"! Porcelán, škodovky, pivo, film, hokej alebo futbal, všetko by sa mohlo hodiť pod spoločné československé logo. Z pohľadu Slováka to má svoju logiku. Ani najpatriotickejší Slovák by sa zrejme nehneval, keby sme sa mohli pod známe české produkty podpísať.
Čo by však do spoločného "balíka" mohli ponúknuť Slováci? Slovenskú bryndzu, minerálky? Slovenská hrdosť a národniari sa opäť hlásia, keď niekto zauvažuje siahnuť na slovenské Tatry alebo slovenské dievčatá. Čo je vlastne "echt" slovenské? Zatiaľ vyzerá zámer na spoločné označenie krajiny pôvodu pre niektoré výrobky ako slovenská minipomsta za delenie majetku pri rozpade federácie. Ťažko nájsť niečo, čím by sme sa našim susedom a pánovi Paroubkovi zavďačili. K ekonomickým reformám sa Česi stavajú skepticky a zrejme by im ich už ani nemal kto ponúknuť. A tak jediné, čo by slovenskí voliči mohli ponúknuť pod spoločné logo, je to, čo si cenia najviac. Osobu, ktorá si získala vo voľbách najviac sympatií a ktorú zo zahraničia podporujú a cenia si najviac (alebo jedine) Česi. Premiér "made in Czechoslovakia" by mohol pokračovať v ČR v šľapajach bývalého premiéra. Teda plnou "parou back".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 07:34