StoryEditor

Nord Stream oslabí Družbu

03.04.2007, 00:00

Najlepšie susedky, Rusko a Bielorusko, sa pred Novým rokom pohádali do krvi.
Pohádali sa ako ináč, pre peniaze. Bielorusko, ktoré si zvyklo na to, že dostáva zemný plyn za cenu aká je v Smolenskej oblasti Ruska, teda za necelých 40 USD za 1 000 kubických metrov pre obyvateľstvo a po 54 USD pre priemyselné podniky, dostalo návrh prejsť na trhové ceny.
"Dotované a preferenčné podmienky dodávok nemá ani jedna krajina z bývalého ZSSR," vysvetlil vtedy šéf Gazpromu Alexander Miller. "Arménsko platí 110 USD za tisíc kubíkov, Ukrajina 110, Moldavsko 160 a od Bieloruska neberieme dokonca ani clo," dodal. Gazprom preto zdvihol cenu na 100 USD.
Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko obvinil Rusko z chamtivosti. Odvetou bolo zavedenie cla za tranzit ruskej ropy -- 45 USD za tonu.
Vo svetovej ekonomike sa niečo podobné ešte nestalo. Okrem poplatku za prepravu sa niekto rozhodol vyberať aj clo. Clo sa väčšinou vyberá za dovoz alebo vývoz tovarov, ale nie za ich prepravu. Rusko odmietlo platiť. Preto sa 8. januára 2006 nie na dlho zavreli kohútiky ropovodu Družba, ktorý prechádza cez územie Bieloruska.
Obe krajiny sa dohodli 10. januára 2007. Rusko znížilo ceny a Bielorusko zrušilo clo. Potom, 15. februára 2007, Bielorusko zvýšilo viac ako o 30 percent poplatky za tranzit ropy. Nové bieloruské poplatky sú oveľa vyššie ako tie, ktoré vyberajú za tranzit ruskej ropy Poľsko a Ukrajina. Znamená to, že Lukašenko sa rozhodol kompenzovať straty...
Spoločnosť Transnefť, ktorá sa zaoberá prepravou ropy, navrhla nový ropovod, ktorý obíde Bielorusko. Trasa ropovodu Nord Stream smeruje do ruského prístavu Primorsk v Baltskom mori (pri Sankt Peterburgu). Ročne sa tadiaľto má prepraviť 50 miliónov ton ropy. V budúcnosti by to mohlo byť aj 75 miliónov ton. Z Primorska ju prevezú tankery do EÚ.
S výstavbou sa začne o pár mesiacov a dokončia ho na budúci rok v decembri. Cena ropovodu dlhého 1 000 km bude asi 3 mld. USD. Financovanie nebude problém, lebo ide o štátom garantovaný projekt.
Preprava ropy cez ropovod stojí 1 USD až 1,5 USD za tonu na 100 kilometrov, prenájom tankera od 7 do 10 USD za tonu. Hoci je používanie tankera drahšie, ropa sa vyhne územiu Bieloruska a dostane sa priamo k odberateľovi.
Cieľom nového projektu je teda zníženie rizík spojených s dodávkami ropy do Európy cez ropovod Družba. Západné krajiny budú poistené pred zatváraním kohútikov, ruské firmy sa zbavia platieb, ktoré na nich uvalil Alexander Lukašenko.
V súčasnosti cez Bielorusko priemerne pretečie 100 miliónov ton ropy ročne. Z nich 20 miliónov zostáva v Bielorusku. Po dostavaní novej rúry Bielorusko tak ročne stratí 80 -- 100 mil. USD za transfer ropy, ktorú presmerujú do Nord Streamu.
Alexander Lukašenko vyhlásil: "Nachádzame sa strede civilizovaného sveta, preto je ťažké vyhnúť sa nám a obísť nás." Výstavbou ropovodu však stratí páku, ktorou robil nátlak na Rusko. Projektom Nord Stream a Severoeurópsky plynovod (rusko-nemecký projekt na dne Baltského mora) asi aj preto dal nálepku "najhlúpejší nápad". Treba dodať -- ako pre koho.

Elena A. Mostovščikovová, spolupracovníčka HN v Moskve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 05:12