StoryEditor

New York ustúpil Londýnu

05.04.2007, 00:00

Európa predbehla USA z hľadiska trhovej kapitalizácie. Pripomenieme si, že trhová kapitalizácia trhu je počet všetkých akcií každého podniku na trhu vynásobený ich cenou. Je to suma, za ktorú sa v určitý obchodný deň na burze dá, obrazne povedané, kúpiť všetko, čo je na kapitálovom trhu.
To, že hodnota kapitálového trhu v Európe prekonala USA, je udalosťou, ktorá prišla opäť po sto rokoch. Je to dôsledkom toho, že mnoho firiem obchodovaných na burzách v USA skupujú fondy priamych investícií a sťahujú ich z obehu. Na raste európskych kapitálových trhov sa podpísal aj ekonomický rast v strednej a východnej Európe. Koncom minulého týždňa trhová kapitalizácia Európy dosiahla 15,72 bilióna USD a hodnota kapitálového trhu USA bola 15,65 bilióna USD. Situácia sa zopakovala tento týždeň v utorok, keď Európa mala hodnotu 15,84 bilióna USD a USA 15,68 bilióna USD.
Posledný raz bol európsky kapitálový trh väčší ako americký pred prvou svetovou vojnou. Vtedy mali silné finančné trhy Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko a Rusko. Nemecké a ruské trhy zostali po vojne v ruinách. Na poklese britského trhu sa podpísal najmä rozpad koloniálneho impéria.
Čo malo vplyv na doterajšie prvenstvo USA? Spojené štáty boli počas minulého storočia, až na malé výnimky, izolované od vojenských konfliktov. Ak aj prebiehali, tak nie na ich území. To napomáhalo zvyšovanie hodnoty amerického dolára, jeho premenu na globálnu menu, prílev zahraničných investícií a premene amerického kapitálového trhu na najsilnejší trh na svete.
Všetko sa začalo meniť na prelome tisícročí a úplne sa zmenilo pred pár rokmi. Koncom minulého storočia začali v dôsledku masovej psychózy investorov iracionálne rásť ceny akcií technologických firiem. Išlo o klasický stádový efekt, ktorý funguje na kapitálovom trhu. Ak niečo rastie, tak to všetci kupujú. Rastie to ešte viac. Tým sa vytvára bublina. Trh však nerastie donekonečna a bublina raz praskne. Spľasnutie americkej bubliny bolo sprevádzané aj najväčšími podvodmi na kapitálových trhoch. Na stave amerického trhu sa prejavilo nielen prasknutie bubliny, ale aj odchod firiem z kapitálového trhu.
V Európe je však čoraz viac verejne obchodovateľných akcií. V čase, keď mnohé firmy z východnej a strednej Európy, a najmä z Ruska verejne upisujú akcie, fondy priamych investícií skupujú americké verejné firmy. Potvrdzujú to aj štatistické údaje. V USA kapitálový trh v minulom roku stratil 55,8 mld. USD. Toto číslo je rozdielom medzi novými verejne upísanými akciami určenými pre akýchkoľvek investorov a hodnotou firiem, ktoré stiahli svoje akcie z trhu. V Európe je opačná tendencia. Len na kapitálovom trhu Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka a Ruska pribudol čerstvý kapitál v hodnote 29,1 mld. USD.
Hoci štatistické údaje odrážajú úplnú kapitalizáciu firiem, pre európsky kapitálový trh je charakteristické to, že niektoré firmy s akciami na verejnom trhu nemajú všetkých sto percent akcií vo voľnom obehu. Kontrolné balíky niektorých firiem sú vo vlastníctve rodín, alebo štátu. Firiem podobného typu je v Európe relatívne dosť. Burza cenných papierov v Bratislave sa na trhovej kapitalizácii európskych trhov nepodpísala vôbec ničím. Poplatky za umiestňovanie akcií a dlhopisov na slovenskom trhu sú drahšie ako poplatok za pôžičku v banke. Slovenský kapitálový trh je posledné roky v kóme. Čaká sa len na smrť a pohreb.
Ešte poznámka na záver. Akcie mnohých firiem, ktoré boli na slovenskom trhu, už na ňom nie sú, majetok sa vyparil a účtovníctvo sa stratilo. To je už však iná rozprávka

Vladimír Bačišin, ekonomický poradca

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:41