StoryEditor

Nerušme naše privilegované kruhy!

18.10.2006, 00:00

Pred voľbami hodnoverné sľuby, po voľbách prázdne slová. Pred voľbami bolo možné vcelku ľahko, aj keď len podľa preferencií, napočítať 90 hlasov pre zúženie poslaneckej imunity. Po voľbách to už problém je: chýbajú hlasy národniarov, aj hlasy sociálnych demokratov. Prečo tá zmena? "Čiastková zmena ústavy je neprípustná, treba analýzu a diskusiu," hovoria jedni. "Nie sme proti zúženiu, ale nebudeme imunitu gumovať len na výroky a hlasovanie," hovoria druhí. Pred verejnosťou spravodlivá tvár, v zákulisí principiálna (politická) výhrada.
Inak to nebude ani pri majetkových priznaniach - koľko kriku vždy počuť okolo vypĺňania nezrozumiteľných, nekonečných a nič nehovoriacich majetkových priznaní. Tlačivá treba zmeniť. Alebo zrušiť - sú zbytočné, ak z nich nie je možné vyčítať, či nárast majetku zodpovedá legálnym príjmom verejných činiteľov. Ale na to zas chýba čosi vyše dvadsať potrebných hlasov - čo už, keď je to zas len čiastková zmena ústavy a tú nemožno meniť každý deň. Čo na tom, že v minulosti práve poslanec Smeru-SD (Igor Federič) tvrdo bojoval za zmenu tlačív.
Dnes je však situácia iná. Dnes už nie sú vládne strany opozíciou, ktorá ticho závidí korytá svojim súperom. Dnes už vládne strany idú veľkoryso imunitou chrániť svojich slabších rivalov.
Dnes je situácia iná. Je po voľbách. A otázka imunity, ani majetkových priznaní nie je otázkou dňa. Tou je vianočný príspevok, príspevok na dieťa a dotácia poľnohospodárom - slovom politika pre ľudí. Čo na tom, že popri tejto politike pre ľudí si poslanci s radosťou zachovajú svoje výsadné postavenie. Nakoniec, ľudí to zrejme veľmi netrápi. "Oni" to tak zrejme nevidia - a preto to ani nie je otázkou dňa. Privilégium poslancov tak v tichosti zostáva.
A nič na tom nemení ani fakt, že poslanci si zrušia odstupné. Lenže neprimerané a nelogické odstupné je dostatočne do očí bijúce a je skutočne citlivé - inak by sa nestalo otázkou dňa.

TÁŇA NOVOTNÁ, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 17:39