StoryEditor

Vláda, na Gerlach!

04.10.2006, 00:00

Počuli ste už nový vtip? Čo má spoločné ľavicová vláda s aristokratmi? Predsa kaštieľ v Betliari.
Možno je rokovanie socialistov v šľachtickom sídle úsmevné, predovšetkým je však trápne. Asi tak, ako keby sa odohralo v Slovenskom národnom múzeu. Nehovoriac o nákladoch. Tie sú oproti bežným schôdzkam vlády v Bratislave mnohonásobne vyššie. Stačí si zrátať výdavky na dopravu, prenájom, stravovanie i ďalšie služby a vyskočí z toho tučná suma. A aký bude jej prínos? Okrem pocitu, že i v chudobnom kraji sa dá pánsky stolovať, dosť pochybný.
Párhodinová prítomnosť premiéra a ministrov v Gemeri jeho ťažkosti nevyrieši. Ten si už z minulých volebných období pamätá podobné spartakiádne výlety bez rukolapných výsledkov. A napriek stohom vládnych uznesení je na tom čoraz horšie.
Riešenie zlej sociálno-ekonomickej situácie, dopravy na Soroške, vytváranie nových pracovných miest, rozvoj turizmu, podpora miestnych investícií, to všetko tu už dávno bolo. Bradatú agendu si osvojila priamo v teréne i Mečiarova vláda v polovici deväťdesiatych rokoch. Ale bez efektu. Čaro nechceného je, že teraz sa o to pokúša Ficov kabinet. Necháme sa prekvapiť, či z číreho populizmu alebo zo skutočného záujmu pohnúť veci dopredu.
Ak sa z návštevy v Betliari náhodou vykľuje seriál vládnych rokovaní na slovenských hradoch a zámkoch, mohla by ho vláda okoreniť i takým stretnutím na Gerlachu. Prospelo by jej, kedy sa na problémy Slovenska pozrela z nadhľadu.

Alexander Buzinkay, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:16