StoryEditor

Začiatok sebareflexie SMK?

27.12.2005, 23:00
Strana maďarskej koalície začala pred blížiacim sa koncom roka bilancovať svoje tohtoročné úspechy i pády. Podpredseda Pál Csáky sa začiatkom týždňa pomerne kriticky obul do straníckych kolegov v nitrianskej župe. Tí podľa neho urobili počas štvorročného pôsobenia zbytočné chyby, ktoré sa im v regionálnych voľbách škaredo vypomstili. Názory na to, ako mala SMK reagovať na kontroverzné kauzy v tomto kraji, sa v minulosti i teraz značne rôznili.

Strana maďarskej koalície začala pred blížiacim sa koncom roka bilancovať svoje tohtoročné úspechy i pády. Podpredseda Pál Csáky sa začiatkom týždňa pomerne kriticky pustil do straníckych kolegov v nitrianskej župe. Tí podľa neho urobili počas štvorročného pôsobenia zbytočné chyby, ktoré sa im v regionálnych voľbách škaredo vypomstili. Názory na to, ako mala SMK reagovať na kontroverzné kauzy v tomto kraji, sa v minulosti i teraz značne rôznili. Práve Csáky bol vždy zástancom tvrdšieho postupu, hoci svoju nevôľu dával najavo skôr v podobe zaodetej do diplomatického hávu. Omnoho početnejšie bolo tolerantné krídlo, ktoré nad netransparentnými postupmi poslancov v NSK zatváralo oči. Celé mesiace sa tvárilo, že žiadny problém neexistuje. Aj samotný predseda Béla Bugár svojich kolegov v predvolebnom období vždy podržal a otázkam o nevýhodných prenájmoch domovov sociálnych služieb sa úspešne vyhýbal. Prebudila ho až studená sprcha v podobe volebného debaklu, po ktorom mierne zmenil rétoriku a priznal, že poslanci v nitrianskej župe urobili "určité chyby". Kritiku do vlastných radov však aj tak zmiernil odkazom, že veľká slovenská koalícia zvíťazila najmä vďaka tomu, že hrala s "maďarskou kartou". Toto konštatovanie má svoje racio, avšak v žiadnom prípade neospravedlňuje nedostatok sebareflexie celej SMK počas jej štvorročného účinkovania na regionálnej úrovni.
Dnes strana vyzýva svojich poslancov na zachovanie vnútornej čistoty. Tá by sa mala prejaviť najmä v pôsobení v župných parlamentoch. Zdá sa, že si výzvu zobrali k srdcu aj novozvolení zástupcovia maďarskej koalície v NSK, ktorí sa už na prvom zasadnutí zastupiteľstva správali veľmi umiernene až placho. Slovenská koalícia iba niekoľko hodín po zložení poslaneckého sľubu zrušila väčšinu najspornejších uznesení predchádzajúceho zastupiteľstva, súvisiacich najmä s korunovým prenájmom majetku kraja poslaneckým neziskovkám. Poslanci SMK pri prerokúvaní týchto bodov zaujali maximálne rezignovaný postoj, vôbec sa nezapojili do diskusie a dokonca neboli ani proti, ale hlasovania sa zdržali. Tento druh sebareflexie je v istom zmysle sympatický a naznačuje, že slovensko-maďarské vzťahy v NSK by sa postupne mohli dostať do normálnych koľají. Či naozaj prevládnu seriózne a korektné vzťahy, bez akýchkoľvek národnostných vášní, ukážu už najbližšie mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 10:46