StoryEditor

Dolár čaká na ďalší impulz

24.05.2005, 00:00
Za štyri týždne sa doláru podarilo dostať na rovnakú úroveň, z akej štartoval na začiatku roka 2004. Mesiac otváral dolár voči euru na úrovni 1,3014 USD/EUR, ale v piatok sa za spoločnú európsku menu platilo na moment už len 1,2535 dolára. Zhodnotenie o takmer 3,7 percenta nebolo pre zelenú bankovku jednoduché. Na zvrátenie dlhodobo negatívneho sentimentu voči americkej mene bolo treba nadpriemerný makroekonomický údaj, ktorý by vysoko prekonal očakávania. Antidolárový pesimizmus, živený obavami investorov z rekordných schodkov obchodnej bilancie a narastajúceho rozpočtového deficitu USA, v máji obrátili údaje z trhu práce.

Za štyri týždne sa doláru podarilo dostať na rovnakú úroveň, z akej štartoval na začiatku roka 2004. Mesiac otváral dolár oproti euru na úrovni 1,3014 USD/EUR, ale v piatok sa za spoločnú európsku menu platilo na moment už len 1,2535 dolára. Zhodnotenie o takmer 3,7 percenta nebolo pre zelenú bankovku jednoduché. Na zvrátenie dlhodobo negatívneho sentimentu oproti americkej mene bolo treba nadpriemerný makroekonomický údaj, ktorý by vysoko prekonal očakávania. Antidolárový pesimizmus, živený obavami investorov z rekordných schodkov obchodnej bilancie a narastajúceho rozpočtového deficitu USA, v máji obrátili údaje z trhu práce. Uplatnenie si na ňom našlo o stotisíc ľudí viac, než predpokladali ekonómovia. Okamžitou reakciou boli špekulácie o zvyšovaní úrokov v USA. Sprievodným znakom rastu zamestnanosti a vyčerpávania zásob pracovnej sily je totiž rast miezd, teda rast disponibilných prostriedkov domácností, ktorý vytvára priestor pre infláciu. Kľúčová úroková sadzba v USA pritom od júna minulého roka stúpla z jedného na tri percentá, takže úrokový diferenciál oproti eurozóne dosiahol už sto percentuálnych bodov. Trh ešte začiatkom roka očakával, že americká centrálna banka do polovice roka zdvihne úroky maximálne na 3,25 percenta a pri tejto úrovni dá ekonomike vydýchnuť. Lenže pozitívne údaje z trhu práce, nečakane vysoký rast maloobchodu a prekvapivo nízky deficit obchodnej bilancie hrajú do karát táboru analytikov, ktorý prognózoval kontinuálny rast úrokov. Druhá skupina reagovala na prekvapivé dáta náhlym pokrývaním dlhých (nákupných) dolárových pozícií. Otázne je, či má zelená bankovka dosť šťavy na ďalšie zhodnocovanie. Obchodníci si totiž prestali všímať pacienta z Európy, ktorý leží v kóme s chronickou atrofiou trhu práce, a s nádejou na zhodnotenie kapitálu príliš upierajú svoje zraky na kontinent za Atlantikom. A tak správou, ktorá robí deň, môže byť aj najjemnejšia zmena rétoriky niektorého z členov Federálnej komisie pre operácie na voľnom trhu (FOMC). Dnes majú zverejniť tzv. zápis z posledného zasadnutia FOMC. Ten ukáže, ako centrálna banka vníma hospodárstvo USA a ako rýchlo by mohla dvíhať úroky. Včera nervozitu pred zverejnením zápisu odrážal pohyb kurzu USD/EUR v rozmedzí len 69 bodov, teda v najužšom pásme od 9. mája. Ak FOMC predpokladala, že na trh v máji dorazia mimoriadne pozitívne čísla, potom sa to môže odraziť aj v jej pozitívnom hodnotení stavu ekonomiky. V takom prípade by pokračovala v zvyšovaní úrokov bez prerušenia, čo môže posunúť kurz aj cez technickú hranicu na 1,246 USD/EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:09