StoryEditor

Putin si Samaru zapamätá

21.05.2007, 00:00

Otvorenú a úprimnú debatu bez tabuizovaných tém si želal Vladimír Putin na stretnutí v Samare s predstaviteľmi EÚ. Putin pri svojej odvážnej ponuke určite vychádzal z udalostí predchádzajúceho týždňa. V pondelok si v Bruseli skočili do vlasov nemeckí diplomati s poľskými a litovskými, v utorok narýchlo zašiel šéf nemeckej diplomacie Steinmeier ešte k Putinovi na priateľský obed, dokonca i Nicolas Sarkozy, ktorý sa pred voľbami chválil odvážnou politikou voči Rusku, poslal svojho poradcu Pierra Lelloucha do Moskvy, aby pred Samarou zmiernil rusko-európske napätia. Blair vyzýval na rozvahu - Európa Rusko potrebuje. Celý Brusel bol kvôli nahnevaným Rusom na nohách a Poliaci sa začali báť, že ich záujmy opäť ostanú stáť na polceste medzi potrebami Západu a Moskvy. Jediný, kto sa cítil isto vo svojom kresle, bol Putin.
A práve jeho istota sa mu stala osudnou. Z Berlína do Samary totiž nepricestoval Gerhard Schröder, po boku ktorého mávali otvorené debaty ľahký priateľský tón. Európu reprezentovala Angela Merkelová pochádzajúca z bývalej NDR, čo Putin opäť raz podcenil, a tá sa spolu so šéfkomisárom José Manuelom Barrosom rozhodla Putinovu výzvu na úprimný dialóg vziať vážne. Vzťahy medzi Ruskom a EÚ sú natoľko narušené, že ak otvorený dialóg veciam nepomôže, viac uškodiť im nemôže. Navyše priateľské tóny si doteraz Putin nevážil, tak prečo to neskúsiť inak.
"Únia má vnútorné problémy, ktoré si musí vyriešiť, a my to akceptujeme," poznamenal vo vzájomných rozhovoroch Putin, aby sa dostal ku svojej obľúbenej téme, rozpoltenosti únie. Barosso konečne moskovskému kolegovi vysvetlil, že v otázke dohovoru o vzájomnom partnerstve medzi EÚ a Ruskom sú členovia únie jednotní, všetci ho chcú. Len chýbajú vhodné podmienky na začatie rokovaní. Zásadne odmietol i Putinovu predstavu, že spor o poľské mäso je bilaterálnym problémom medzi Moskvou a Varšavou, problém jedného člena únie je problémom celej únie. Tak jednoznačne únia svoju zomknutosť azda ešte ani neprezentovala... Kremeľ preceňuje svoje schopnosti, ak si myslí, že úniu rozbije.
Ešte nepríjemnejšie pre Putina sa skončilo odtabuizovanie témy ľudských práv. I keď sa Putin svojou kritikou voči Nemecku snažil dokázať, že Nemci pri príprave summitu G8 postupujú rovnako represívne ako Rusi, Merkelová mu vďačne vysvetlila rozdiel v zákroku voči militantným skupinám a v odobratí leteniek tým, ktorí chcú pokojne vyjadriť svoj nesúhlas so štátnou politikou. Nemecko a Rusko nestoja v miere demokracii na tej istej úrovni a podľa nemeckej kancelárky evidentne nastal čas povedať to nahlas.
Diskusia o hospodárskej, energetickej a bezpečnostnej spolupráci hrala v Samare druhoradú rolu. Kritika Putinovho režimu bola centrálna. Bruselu je, dúfajme, jasné, že v Samare prekročil bezpečnostnú líniu a Putin svoje zahanbenie na vlastnej pôde nenechá bez dôsledkov, zvlášť v čase predvolebného boja, keď ruským voličom predvádza široké ramená a zaťaté päste namierené voči Európe a Američanom. Odvaha a zomknutosť, ktorú Európania v Samare prezentovali, ešte budú Moskvou skúšané. Fiaskom Európanov by bolo, ak by vo svojom hlade po čiernom zlate zišli z cesty, na ktorú Merkelová v Samare úniu nasmerovala.

Katarína Mallok, politologička

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:57