StoryEditor

Prekvapenia skončili. Čísla z eurozóny sú horšie

Uberú slabšie čísla z eurozóny euru vietor z plachiet?

Rast ekonomiky eurozóny v posledných kvartáloch pozitívne prekvapoval. Index ekonomických prekvapení z dielne americkej banky Citi, ktorý sleduje odchýlku ekonomických prekvapení od trhových prognóz, bol neustále v pluse od októbra 2016. Až do minulého týždňa. V praxi to znamená, že v priemere prekonávali ekonomické ukazovatele prognózy nepretržite takmer rok a pol. Nejedná sa pritom o nejaké dlhodobé prognózy, naopak sa bavíme o prognózach analytikov popredných finančných inštitúcií, ktoré sa zbierajú len niekoľko dní pred zverejnením jednotlivých ukazovateľov.

Táto mimoriadne dlhá séria sa v minulom týždni skončila a index ekonomických prekvapení sa dostal do mínusu. Sklamali predovšetkým februárové indexy podnikateľskej dôvery (Indexy nákupných manažérov, IFO index...).

Citi index ekonomických prekvapení pre eurozónu

Bloomberg

​Neznamená to, že situácia v ekonomike eurozóne sa nejako citeľne zhoršila, ale len to, že čísla sú mierne horšie ako prognózy. Prognózy totiž boli vysoké, IFO index aj indexy nákupných manažérov sú aj napriek nenaplneniu prognóz stále na jednej z najvyšších úrovní v tomto tisícročí. Ukončenie prekvapení sa však môže odraziť na eure.

Lepšie než očakávané dáta totiž boli jedným z hnacích motorov eura. Graf nižšie ukazuje silný vzťah medzi vývojom eura voči doláru a indexmi podnikateľskej dôvery (ktoré sú relatívne spoľahlivý indikátor pre vývoj HDP), ktoré majú v indexe prekvapení vysokú váhu a ktoré v posledných kvartáloch pozitívne prekvapovali. Časový rad pre indexy podnikateľskej dôvery je zložený z nemeckého IFO indexu a Indexu nákupných manažérov vo výrobe.

Vývoj podnikateľskej dôvery (žltá) a kurzu EURUSD (biela)

Bloomberg

​Ako je vidno v grafe, tak rast podnikateľskej dôvery sa zastavil a tá klesla na dvojmesačné minimá. To by mohlo ubrať vietor z plachiet euru, ktoré v posledných mesiacoch voči doláru posilňuje aj napriek tomu, že úrokový diferenciál (teda rozdiel v úročení dlhopisov) sa rozťahuje v prospech USA, čo by malo činiť americkú menu atraktívnejšiu.

Vývoj EURUSD a 10-ročného úrokového diferenciálu Kamil Boros

01 - Modified: 2024-05-02 08:12:54 - Feat.: - Title: Svitá na lepšie časy? Podľa prognózy OECD sa rast slovenskej ekonomiky tento rok ešte viac zrýchli 02 - Modified: 2024-05-02 08:28:00 - Feat.: - Title: Bude rok 2024 pre slovenskú ekonomiku rokom rastu? 03 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 04 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:51