StoryEditor

Eura sa netreba báť, o úspory neprídeme

07.06.2007, 00:00

Milos
Je vôbec možné, aby vláda niektorými neuváženými krokmi odsunula prijatie eura?
- Ak nesplníme niektoré z kritérií - napr. kritérium verejného deficitu - nebudeme sa kvalifikovať na prijatie eura - to znamená, euro sa na Slovensku nezavedie 1. januára 2009. Plnenie tohto kritéria je výlučne v našich rukách a vláda sa prihlásila k tomu, že euro sa zavedie v termíne. Vidieť to aj na schválených hraniciach deficitu verejných financií do roku 2010.

Dagmar Kováčová
Prečo po zavedení eura klesnú úspory občanom?
Neviem, prečo by mali úspory občanov klesnúť. Budú mať tú istú hodnotu ako pred konverziou, iba budú vyjadrené v inej mene. Takže opticky ich bude menej, ale hodnotovo budú na tej istej úrovni.

jozef
Najviac ma zaujíma: 1) prepočet najlacnejších vecí, ktoré by pri súčasnom kurze eura stáli menej, ako je najmenšia nominálna hodnota mince. 2) prepočet hypoték, úverov a pod. 3) o koľko percent predpokladáte, že poklesne životná úroveň Slovákov?
- 1. Najmenšia nominálna hodnota euromince je jeden cent. To je v dnešnom vyjadrení cca 34 halierov. Neviem osobne, ktorý tovar dnes stojí 34 halierov. No princíp zaokrúhľovania je na centy podľa matematických princípov. V prípade, že sú jednotkové ceny veľmi nízke, napr. cena za jednotku elektrickej energie, prepočítavanie sa bude robiť na viacej desatinných miest. 2. Prepočet úverov, vkladov, a teda aj hypotekárnych úverov sa bude robiť jednotným kurzom - tzv. konverzným - so zaokrúhlením na centy. Čo sa týka úrokových sadzieb na eurohypotéky, tie sa postupne vyrovnávajú s úrokovými sadzbami na úvery v slovenských korunách. Základná úroková sadzba na Slovensku po dvoch zníženiach klesla na 4,25 % a základná úroková sadzba na euro sa práve v stredu dostala na úroveň 4 %. Ak sa naplnia prognózy finančných trhov, tak by sa základná úroková sadzba na euro mala zvýšiť do konca roka na 4,25 %. Takže výraznejšie rozdiely medzi úrokmi na úvery v eure a slovenských korunách do budúcnosti nemôžeme už asi očakávať. 3. Naopak, ja predpokladám, že aj práve prijatím eura životná úroveň obyvateľov Slovenska bude rásť. Nie je dôvod na pokles, vzhľadom na to, že bude rásť ekonomika a tým aj zamestnanosť a mzdy.

Milan Sloboda
Aký bude režim v obchodovaní s eurom po vyhlásení konverzného kurzu (polrok 2008)? Bude sa euro naďalej voľne obchodovať s plávajúcim kurzom? Ak áno, bude sa k 31. 12. 2008 konverzný kurz rovnať trhovému?
- Vyhlásenie konverzného kurzu na režime obchodovania do konca roka 2008 nič nemení. Stále budeme v systéme výmenných kurzov ERM II a bude sa obchodovať tak ako dnes, za trhový kurz. Konverzný kurz bude do konca roka 2008 slúžiť iba na potreby duálneho ocenenia a na prípravu systémov na konverziu na euro. To, či bude 31. decembra 2008 trhový kurz rovnaký ako konverzný, vám dnes neviem povedať. Závisí to aj od toho, akú stratégiu zaujme v tejto oblasti NBS.

radko k.
Ako to bude s obchodníkmi, ktorí majú elektronické pokladnice? Budú musieť mať dve pokladnice počas prechodného obdobia, keď budú platiť obidve meny? Od polovice budúceho roka budú musieť byť aj dvojité ceny. Budú musieť byť tieto ceny uvedené aj na pokladničných blokoch?
- Obchodníci budú musieť mať registračné pokladnice, ktoré sú schopné účtovať v dvoch menách, resp. prijímať euro v dvoch podobách - v eurobankovkách a eurominciach, ako aj v bývalých slovenských bankovkách a bývalých slovenských minciach, ktoré budú od 1. januára 2009 tiež eurom prepočítaným cez konverzný kurz. Pokladničné bloky budú musieť uvádzať ceny v dvoch hodnotách, v SKK a EUR do konca roka 2008 a EUR a SKK od 1. 1. - do 31.12. 2009, dobrovoľne do 30. 6. 2010. Duálne ocenená bude iba výsledná suma (aj s DPH), nemusia byť duálne ocenené všetky položky na pokladničnom bloku. Zároveň by mal blok obsahovať aj konverzný kurz.

rajo
Čím to je, že po zavedení eura vzrastajú ceny služieb?
- Rast cien služieb - okrem niekoľkých výnimiek, keď sa na ich rast "zneužije" euro, je prirodzeným sprievodným znakom približovania sa úrovni vyspelých krajín Európy. Ceny služieb rastú u nás stále (veď si len spomeňte, koľko ste platili u holiča alebo za opravy pred 5 rokmi a dnes) a budú rásť bez ohľadu na to, či euro prijmeme alebo nie. Tak ako rastú postupne mzdy, budú rásť aj ceny služieb. Jeden kaderník totiž napr. za jednu hodinu urobí účes len 2 dámam alebo pánom, bez ohľadu na to, aké kvalitné nožničky alebo fény používa. A aj ten chce, aby mu rástla mzda tak, ako rastie v ekonomike. Lenže on tieto mzdové náklady nevie "utlmiť" vo vyššej produktivite práce, ale objavia sa priamo v cenách služieb. Tento proces je nezvratný, pokiaľ sa chceme približovať vyspelej Európe, a bude prebiehať bez ohľadu na to, kedy prijmeme euro.

Stano K.
Ktorý motív na slovenských eurominciach sa vám najviac páči? Alebo by sa vám tam páčilo viac niečo úplne iné?
- Páčia sa mi všetky tri motívy, jeden je znakom histórie našej krajiny, druhý symbolizuje hlavné mesto a tretí neopakovateľnú krásu našej prírody. Keď sa tieto motívy schvaľovali v Bankovej rade NBS, i ja som za ne zdvihla ruku. Aj dnes si myslím, že boli dobre zvolené.

Z online rozhovoru s Elenou Kohútikovou, bývalou viceguvernérkou NBS a novou členkou Predstavenstva VÚB

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny za prenos podľa aukcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 10:50