Reuters
StoryEditor

Trump: mesiáš ekonomickej recesie

26.06.2018, 00:00
Je pravda, že zavedenie ciel by nemalo nejaký dramatický dopad na rast Európy a ani Číny. A

Väčšina investorov a ekonómov neberie Trumpove hrozby ohľadom obchodných vojen vážne. Podľa nich je to iba Trumpova hra, pomocou ktorej chce donútiť svojich obchodných partnerov k väčším ústupkom.

Samozrejme, môžeme veriť, že to tak je, no viera do investovania nepatrí. Naopak, je vhodný čas pýtať sa, čo sa  stane, ak to Trump myslí skutočne vážne. Odpoveď jednou vetou znie – globálny chaos.

Je pravda, že zavedenie ciel by nemalo nejaký dramatický dopad na rast Európy a ani Číny. Avšak to všetko za podmienky ceteris paribus – teda bez zmien ostatných parametrov. A to je ten najväčší problém ekonómie – takéto uvažovanie v realite nefunguje.

Ekonomická realita je omnoho viac ovplyvnená psychologickými a politickými rozhodnutiami.

Oko za oko, zub za zub

To, čo sa opakuje v súčasnosti, sme tu už mali. Napríklad, po druhej svetovej vojne v Amerike prudko expandovala veľkovýroba kuracieho mäsa. Americká kuracina zaplavila celý svet, čo prinieslo kolaps cien.

Francúzski a neskôr nemeckí farmári začali protestovať a vydobyli si presadenie ciel na kuracie mäso. Americké farmy začali krachovať. Netrvalo dlho a americká administratíva presadila odvetné clá na mnoho európskych tovarov, ktoré najviac postihli výrobcov automobilov. V Japonsku.

Ak sa raz začne s protekcionistickými opatreniami, je prakticky nemožné povedať, kde skončia. Do hry vstúpia záujmové skupiny a politické tlaky, ktoré nakoniec ublížia najviac globálnemu spotrebiteľovi. 

Dolárový deficit

Podporu lokálnej ekonomiky na úkor ekonomiky globálnej môžu hrať malé krajiny, avšak nie USA. Takýto krok by znamenal katastrofu nielen pre zvyšok sveta, ale následne aj pre samotné Spojené štáty.

Niečo podobné sme tu opäť mali po druhej svetovej vojne, keď sa americká administratíva snažila na krátko skorigovať svoj obchodný deficit. Zistila však, že tým spôsobila recesiu po celom svete.

Či chceme alebo nie, svet je závislý na dolároch, a keď tie prestanú prúdiť do sveta, ich cena prudko vzrastie. A keďže väčšina rozvíjajúcich sa trhov je financovaná dolármi, tam sa problémy prejavia ako prvé. Nasledujú banky, ktoré dolármi svet financujú (momentálne sa jedná o európske inštitúcie).

Negatívna slučka

Trump si myslí, že je dobrý politik. A určite si myslí aj to, že je obklopený aj dobrými ekonómami. Nuž obávame sa, že ani jedno nie je pravda.

Končí tretia veľká vlna reflácie od roku 2008. Dolárová likvidita sa stenčuje, čo vytvára obrovské problémy v Číne ale aj v ostatných rozvíjajúcich sa krajinách. Globálny rast spomaľuje a začína ničiť exportérov, viď Nemecko a Japonsko.

V tomto prostredí Fed zvyšuje sadzby, vláda dosahuje gigantické deficity a Trump rozohráva obchodné vojny. Všetky tri faktory výrazne zvyšujú pravdepodobnosť recesie, ktorú každý vidí až o rok či dva.

Avšak niekedy čas letí omnoho rýchlejšie, ako sa zdá...

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:44