StoryEditor

Poznámka HN: Robert, princ slovenský

15.06.2006, 00:00
Bývalý český premiér Miloš Zeman varoval slovenských voličov pred politikmi, ktorí sa nedokážu usmiať a neustále sa tvária smrteľne vážne. Takýto politici si nie sú istí sami sebou a vždy v nich hlodá dôkladne skrytý komplex menejcennosti. "Odporúčam vám politika, ktorý sa dokáže smiať," povedal Zeman, "odporúčam vám Roberta Fica."

Bývalý český premiér Miloš Zeman varoval slovenských voličov pred politikmi, ktorí sa nedokážu usmiať a neustále sa tvária smrteľne vážne. Takíto politici si nie sú istí sami sebou a vždy v nich hlodá dôkladne skrytý komplex menejcennosti. "Odporúčam vám politika, ktorý sa dokáže smiať," povedal Zeman, "odporúčam vám Roberta Fica."
Pred polrokom mal expremiér trochu iný názor:
"Ako sa vám s ním rokuje? Zatiaľ čo vy sa stále usmievate, on takmer nikdy..."
"To predsa nie je také dôležité. Ja mám dôvod na úsmev, pretože som dosiahol základné politické ciele - vybudovanie silnej sociálnej demokracie a vyvedenie krajiny z ekonomickej krízy, kam ju uvrhla Klausova vláda vďaka kupónovej privatizácii. A verím, že Robert Fico bude mať dôvod na úsmev, keď bude úspešný premiér."
Niečo sa zmenilo. V Zemanových názoroch (smiech je zrazu dôležitý), na Ficovej tvári (predpokladajme, že ide o úsmev) i v slovenskej politike (o Ficovom úspechu sa opäť nepochybuje). Zemanova premena je paradoxne najmenšia - keď ide o výhru socialistov, podporí aj šoumenov typu Paroubek. Ficov obrat je o niečo badateľnejší. V rámci psychohygieny treba neustálu zachmúrenosť trochu mierniť a ani na summitových fotografiách by večne naštvaný výraz nepôsobil dobre. Najväčšia transformácia postihla slovenskú politiku - všetci bez rozdielu vidia predsedu Smeru ako predsedu vlády. Dôvod na úsmev má aj sám, jeho protivníci ho v tom ešte utvrdzujú: "Ty, Robert, synovec náš i náš syn, prečo si stále ako pod mrakom?... Len odhoď, Robert môj, tú čerň a ako priateľ vzhliadni na náš trón."
Shakespeare.
Tragédia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 03:44