StoryEditor

Dnes sa rozhodne

27.03.2007, 00:00

Dnešný deň bude pre korunu medzníkom a určí, ktorým smerom sa bude krátkodobo uberať. Banková rada Národnej banky Slovenska dnes zasadá a bude rozhodovať o nastavení menovej politiky na ďalšie obdobie. Trh nervózne sleduje, či sa centrálna banka odhodlá úrokové sadzby znížiť a ak áno, o koľko. Očakáva sa, že ak by úroky klesli a navyše by NBS neakceptovala žiadne ponuky v repo tendri (tak ako minulý týždeň), mohol by sa kurz koruny a eura priblížiť k 34-ke.
Slovenská mena je pod drobnohľadom zahraničných investorov, ktorí sa ju už dlhodobo snažia dostať na silnejšie hodnoty. Ich dôvody sú jasné. Zisky. Čím rýchlejšie posilňovanie koruny je, tým sa ich potenciálne zisky zvyšujú. Navyše im hrá do karát aj pozitívny úrokový diferenciál medzi korunou a eurom.
Jediným limitujúcim faktorom s ohľadom na náš očakávaný vstup do eurozóny je stanovenie konverzného kurzu. Otváranie špekulatívnych pozícií totiž počíta s dátumom alebo obdobím, kedy bude kurz určený. Otázne však stále ostáva, či sa bude kurz, v ktorom budeme meniť svoje korunové aktíva a pasíva na eurá, rovnať kurzu trhovému. Centrálna banka totiž trvá na svojom postoji, že nová centrálna parita, ktorá bola znížená s účinnosťou k začiatku minulého týždňa, vyjadruje rovnovážny kurz. Trhový kurz sa však oproti centrálnou bankou deklarovanému rovnovážnemu stále nachádza na o takmer dve koruny silnejších hodnotách. A to aj napriek jej miernemu oslabeniu z konca minulého týždňa.
Pred pár rokmi sa z vyjadrení centrálnych bankárov dalo vyčítať, že počítajú s reálnym ročným zhodnocovaním koruny o tri percentá. Odvtedy sa však situácia zmenila a zmenila sa k lepšiemu. Ak by sme predpokladali rast cien v tomto roku približne na dve percentá a upravili spomínané tri percentá na päť, vyšlo by nám, že rovnovážny kurz by o rok mohol byť niekde pod hodnotou 33 korún.
Ak by sa teda centrálna banka držala svojich výrokov a určila by konverzný kurz aj mimo aktuálneho kurzu, mohlo by to pre špekulantov znamenať stratu. Tí totiž vo svojich zverejnených správach očakávajú, že konverzný kurz bude niekde okolo hodnoty 31 korún za jedno euro. Samozrejme, každá hodnota, ktorá je nižšia ako súčasná trhová, prináša zisky. Nemožno vylúčiť však ani to, že centrálna banka pristúpi k ešte jednej korekcii centrálnej parity, a to tesne pred vstupom do eurozóny. Doteraz sa ešte nestalo, aby krajina menila paritu viac ako raz a Slovensko by sa stalo krajinou v tomto smere unikátnou.

Radko Kuruc, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 16:16