StoryEditor

Biomasa: Európa vpred -- Slovensko vzad

14.03.2007, 23:00

Na prelome marca a februára sa konalo najväčšie európske energetické podujatie v rakúskom Welse. Zo Slovenska bola prezentovaná jedine naša organizácia a stretli sme ešte slovom a písmom dvoch Slovákov. Na konferencii sa hovorilo hlavne o peletách, ale množstvo prezentácií hovorilo o využívaní biomasy ako takej. Na paralelnej výstave boli tisícky expertov, výrobcov peliet a kotlov, množstvo inštalatérov. Boli predstavené najmodernejšie technológie.
Pelety - atraktívny výrobok
Peletové kotly dnes využívajú státisíce ľudí v Európe, len jedna spoločnosť v Taliansku vyrobí 40 000 kozubov ročne. Exkluzívne riešenia spájajú veľmi efektívne využívanie peliet a slnka v takej kombinácii, že ročné náklady na vykurovanie sú úplne minimalizované. Rakúsko vyrába ročne 1 000 000 ton peliet a toľko aj spotrebuje. Na Slovensku sa vyrába ročne 45 000 ton a spotrebuje sa sotva 6 000 ton. Množstvo nových inštalovaných kotolní tiež tomu zodpovedá - v Rakúsku sú to ročne tisícky, na Slovensku desiatky. V Nemecku napr. len jedna spoločnosť German Pellets vyrába ročne 500 000 ton peliet.
Výroba sa nesmierne globalizuje a z peliet sa stáva artikel, ktorý vozia do celého sveta oceánskymi tankermi. Pelety sa využívajú hlavne v rodinných domoch, v rôznych penziónoch či firmách, ale vykurujú sa nimi taktiež nemocnice, hotely, školy, všetko, kde dnes používame na Slovensku hlavne drahý ruský plyn.
Slovenský nezáujem
Aké bolo však skutočné slovenské zastúpenie? Žiaľ, mizerné. Chodíme tam každý rok, tak sme sa vybrali aj teraz. Pravičiari tam nechodili, tak som si myslel, že tam bude metaforicky celá naša vláda... Nie, nie. Slovenských vládnych predstaviteľov, politické strany to nezaujíma. Nestretnete tam ani silných slovenských podnikateľov, lebo im u nás v tomto nepraje podnikateľské prostredie. Európa ohlasuje masívnu podporu pre využívanie biomasy, peliet, slnka, vetra, vody či geotermálnej energie, Slovensko pred dvoma týždňami jasalo, že bude v nasledujúcich rokoch zabetónovaných 100 miliárd korún do Mochoviec.
Európa diverzifikuje podnikanie v zapadnutých regiónoch tak, že podporuje využívanie biomasy a vytvára množstvo stálych pracovných príležitostí. Slovensko, ktoré má problémy s nezamestnanosťou nekvalifikovaných ľudí, tak stavia Mochovce, kde sa uplatnia len inžinieri a hlavne investori a gigantickí dodávatelia. Všetko palivo do jadrových elektrární sa len dováža a dokiaľ elektráreň dostaviame, veľmi sa stenčia zásoby uránu. Neuveriteľne naivne si národ myslí, že to je najlacnejšia energia. Veď ministri ich o tom presviedčajú - taja a nechcú priznať, že naše deti zaplatia mnohonásobne túto našu rozmaznanosť, a to vtedy, keď budeme elektrárne likvidovať. Všetkých, čo zdvihnú hlas, umlčia monopoly, veď majú za čo a ešte aj nahrávajú vládnej naivite.
Európa vypracovala a dlhé roky využíva podporné mechanizmy na zavádzanie kotolní na biomasu, ktorá je miestnym zdrojom energie. Bojí sa, že cena plynu pôjde extrémne hore. Na Slovensku sa roky takýto program pripravuje, ale stále nefunguje. Stále si myslíme, že nás "pán boh" ochráni a u nás to bude inak, ako všade na svete. Nestačili nám ani výstrahy vlaňajších cien ropy, nepočúvame informácie o klimatických zmenách, súdime sa s Európskou úniou, aby sme si mohli robiť, čo chceme. Čiže - netreba podporovať výrobcov peliet, brikiet či štiepaného dreva.
Mochovce nadovšetko
Slovenská vláda "garantuje" obyvateľom, že nás sa tieto zmeny nedotknú a že u nás plyn bude stále taký lacný ako je dnes. Neprekáža, že podnikateľom, školám, nemocniciam a mestským kotolniam cena plynu rastie, a tým aj náklady na vykurovanie. Neprekáža, že to občan zaplatí inde. Slovenskí energetickí prognostici ustavične podporujú skutočne len využívanie jadrovej energie a zemného plynu.
Nová jadrová elektráreň "garantuje", že aj elektrina bude na Slovensku lacná, keď sa bude tu vyrábať. Slovenskí výrobcovia peliet ich exportujú, lebo tu ľudia nedostanú podporu na kotolňu. Exportujeme to, čo nám doma rastie za humnami a domnievame sa, že sme opäť kohosi dobehli. Nech ich vykúpia Taliani a Rakúšania, veď oni majú lepšie príjmy. Každý deň a po celý rok odchádzajú stovky kamiónov s naším drevom, naštiepanými polienkami, trieskami, štiepkami, briketami a peletami do západnej Európy. A nás to vôbec nevzrušuje. Neviem, či sa mám smiať alebo mám plakať.

Ladislav Židek, generálny riaditeľ spoločnosti BIOMASA

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 22:10